Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Menzesznaptár a telefonban

2005.07.06. 16:10
Mit tehet az újságíró, ha nőnek születik és egy férfiak dominálta rovatban telefont akar tesztelni? A stratégia egyszerű, ki kell várni, amíg valamelyik gyártó női telefonról ad hírt, és akkor kell lecsapni. Máskülönben nincs esély, ugyanis túl sok a telefonmániás kolléga. De lássuk, mi teszi csajtelefonná a csajtelefont?

A kagylóformájú Samsung E530 nőknek készült, úgyhogy tökéletesen alkalmas a gyártók agyában megbúvó, és meglehetősen sztereotipikus csajtelefon-elképzelések feltérképezésére. A Samsung az E530-cal akart szakítani a hagyománnyal, amit a nőknek szánt telefonok tervezői rendszeresen elkövetnek, amikor nem éppen az esélyegyenlőség jegyében elhanyagolják a funkcionális elemeket és csak a dizájnra koncentrálnak. Mindezt azért, mert a nők állítólag nem használnak semmit, amihez kettőnél több gombot kell megnyomni. Ezt bizonyítja a papa nicknevű mobilgeek fórumozó véleménye a telefonról: "Ahhoz képest, hogy női telefon, állatira tetszik. Nem is biztos, hogy csak nőknek szánták, mert egy nőnek nem kell megapixeles kamera, bár kell nekik a bevásárlólista, a bionaptár, meg a súlykiszámítás. De ezek nem kellenek a pasiknak. szerintem..."

Örüljetek, itt a bevásárlólista!

A Samsung az E530-ból nem sajnálta a technológiai újdonságokat, bluetoothszal, mp3-lejátszóval, filmkészítésre is alkalmas kamerával is felszerelte a készüléket, de azért megmaradt az alapvető csajtelefon-elemeknél is. Ráadásul a külön nőknek szánt alkalmazásblokkal mintha egyszerűen annyit mondott volna, nesztek csajok, nektek úgyis csak a menstruáció meg a bevásárlólista fontos. De ne szaladjunk ennyire előre.

Az első pont a nőknek szánt technológiai újdonságok piacán már jól ismert tényező: a szín. A tervezők szerint a legjobb, ha a szín rószaszín, de akkor sincs nagy baj, ha mondjuk narancssárga, vagy halványkék. Az E530-ból a biztonság kedvéért mindhármat legyártotta a Samsung, a legszebb a narancssárga változat lett. Rózsaszínből kétfélét is piacra dobtak, a levendularózsaszínt és a szerelmesek napjára utaló Valentine-rózsaszínt, annyi a különbség, hogy az egyik sötétebb. Ilyen szemhéjfestékszerű selyemfény beütést még úgysem láttunk mobiltelefonon.

Szivárványteszt

A szín azonban nem csak a készülék felületén, hanem a kijelzőn is lényeges, éppen ezért a belső kijelző több mint 262 ezer, a külső 65 ezer szín megjelenítésére képes. A fényképezőgép szélsőséges helyzetben történő tesztelésére egy olyan alkalmat választottunk, amikor esik az eső és süt a nap, ráadásul egy gigantikus szivárvány is látható. Azt gondoltuk ugyanis, ha már csajtelefon, akkor legyen kellően sztereotipikus a kép, és ennek megfelelően legyen benne romantika is. A remek 1 megapixeles fényképezőgép kiállta a próbát, a szivárvány csodaszép lett. A 92 megabájtos memóriában jpg és gif formátumba is elmenthető a kép. A vakus fényképező egyetlen hibája, hogy a kinyitott állapotban az apró optikát könnyen eltakarja az ujjaival a fotós, főleg ha az ujjak vaskosak és a fotós ügyetlen.

A csajtelefon másik ismérve a forma. A csajtelefon kicsi (86x42x27 milliméter) és könnyű (85 gramm), ráadásul íves és gömbölyű. GG kolléga szerint ráadásul annyira, hogy már tulajdonképpen kövér, nyilván azért, mert "32 éves, hízásnak induló szingliknek szánják".

Menzesznaptár, bioritmus, bevásárlólista

Aztán ott van a kizárólag nőknek szánt alkalmazás, a 'Nők élete' menüpont alatt. Ebben személyre szabható bioritmus-grafikon, magasság és testsúly adatokból számtható kövérség-soványság kalkulátor, adatbázisépítő bevásárlólista, napi kalóriabevitel-számláló, menzesznaptár, és parfümtervező található, ezek mindegyike mms-ben továbbítható. A legviccesebb ezek közül az utóbbi, ahol különféle előre meghatározott idióta jellemzők alapján a telefon megmondja, hogy a júzerhez milyen illat illik. Például ha azt kattintom be, hogy szeretem a csokit, az alkoholt, a szikrázó napsütést, a komolyzenét, a divatos bőrruhákat, a hobbim a kötés, és csak különleges alkalmakkor használok parfümöt, akkor kiderül, hogy a virágillat illik hozzám. "A Virág illat azoknak készült, akik szépségről és igaz szerelemről álmodoznak. A Virág illat elegáns, lágy és gyönyörű esszenciája biztosan felébreszti az igaz szerelem ösztönös érzését" - írja a telefon, és én a megható szavakat olvasva elmorzsolok egy könnycseppet, és közben azon gondolkodom, hogy hogy jön a kötés és a bőrruha kombinációjából a szerelem.

Klónja is van

Ha valaki ezek után még mindig csajmobilra vágyik, máris két gyártótól választhat. Az E530 klónja az LG C3300-as, amit itthon is nagy hévvel reklámoznak, és néhány apróságtól eltekintve a másik ikertestvérének tűnik. A két telefon szinte egyszerre jelent meg, a Samsung 2005 első negyedévében, az LG pedig a másodikban jött ki a készülékével, így vagy közösen dolgoztak, vagy nagyon egyre jár a tervezők agya.

Az LG kicsit nagyobb, kicsit szögletesebb, a kijelzője minimalistább mint a Samsungé, külső kijelzője nem is színes. Bluetooth nincs benne, de még sajnos infra sem, és az mp3-lejátszó is hiányzik. Ez a változat ikertestvérénél tehát jóval kevesebbet tud, de van olyan szép és legalább olcsó.

Az LG-hez a T-mobile webshopjában két éves hűségprogrammal már 15990 forintért hozzá lehet jutni. A Samsung a mobilszolgáltatók kínálatában egyelőre nem szerepel, kártyafüggetlenül most 85 ezer forint körüli összegért kapható.