Béla
13 °C
27 °C

A DoCoMo is késik a 3G-vel

2001.04.24. 20:16
A világ legfejlettebb mobilszolgáltatója, a japán NTT DoCoMo május végén csak kísérleti jelleggel indítja el harmadik generációs rendszerét. A kereskedelmi szolgáltatás csak október végén kezdődik, és az üzleti felhasználókat veszi célba.
Az ázsiai mobilszolgáltatók az elmúlt hónapokban sorra jelentették be, hogy elhalasztják harmadik generációs rendszereik indítását. A japán NTT DoCoMo azonban eddig rendíthetetlenül kitartott amellett, hogy május végén Tokió körzetében elindítja a szolgáltatást.

Ma viszont a Nihon Keizai Shimbun arról számolt be, hogy a társaság szoftverproblémák miatt október végére halasztja az indulást. A DoCoMo részben cáfolta, részben viszont megerősítette az értesülést, és azt ígérte, hogy hét végéig további részletekkel szolgál a tesztek állásáról és a tervekről.

Csak kísérleti jelleggel

A szolgáltatás a terveknek megfelelően elindul május végén, de csak kísérleti jelleggel. A vállalat azzal indokolta a döntést, hogy a rendszer még nem elég stabil, márpedig ők kifogástalan minőségű szolgáltatással kívánnak megjelenni. A rendszer kiépült, és a mintegy tucatnyi felkért készülékgyártó közül kettő, az NEC, valamint a Matsushita Communication időre le tudta szállítani a szolgáltatás igénybevételére alkalmas készüléket.

A DoCoMo sajtóközleményében elismerte, hogy limitálni fogják a felhasználók számát. A hírt megszellőztető napilap értesülései szerint 4 ezer ügyfél részesülhet abban a szerencsében, hogy kipróbálhatja a jövő mobiltelefonját. A DoCoMo azonban eléggé lebutított rendszerrel fog indítani. Egyetlen olyan szolgáltatás sem lesz, mely kihasználná a rendszer által kínált 2 Mbit/sec átviteli sebességét, sőt, kezdetben még a csomagkapcsolt technológiát sem fogják használni.

A jövő később jön el

A kereskedelmi szolgáltatás valóban csak október végén startol. Ráadásul a társaság, az eddigi egyetlen olyan szolgáltató, melynek sikerült tömegtermékké tenni a mobilinternetet, azt is jelezte, hogy kezdetben nem a fogyasztók tömegeit, hanem az üzleti felhasználókat fogja megcélozni.

A késedelemnek elenyésző hatása lesz a DoCoMo bevételeire, mégpedig azon egyszerű okból, hogy rövid távon nem is tervez különösebb bevételt belőle. Az első évben csupán 150 ezer előfizetővel számol, és 2004 máciusára szeretné elérni a 6 millió előfizetőt. Összehasonlításul, az 1999 februárjában bevezetett i-mode szolgáltatás előfizetőinek száma idén áprilisra meghaladta a 22 milliót.

Elemzők szerint igen sok idő eltelik majd, mire a szolgáltatóknak sikerül olyan alacsonyra szorítaniuk a költségeket, hogy a kisfogyasztókat is célba vehessék.

Még a 2,5 G-s fejlesztések sem térültek meg

A DoCoMo már hónapok óta kitartóan ismételgeti, hogy a mobilszolgáltóknak, különösen az európaiknak, le kellene számolniuk a 3G viharos térhódításáról szőtt álmokkal. A mostani bejelentés vélhetően tovább mélyíti a 3G-s befektetések megtérülését illető aggodalmakat. Az UMTS-licenszekre több mint 100 milliárd eurót költő európai szolgáltatóknak nem igazán van pénzük a rendszerek gyors kiépítésére, így, hacsak nem halasztják későbbre az indulást, a számlát vélhetően azok a berendezésgyártók fogják állni, melyek milliárdokat költöttek a fejlesztésekre.

Ráadásul a 2,5 G-s rendszerek kifejlesztésére fordított befektetések sem térültek meg. A világ legfejlettebb mobilpiacai közé tartozó Dél-Koreában például az állami tulajdonban lévő Korea Telekom a rivális SK Telecomot követve márciusban jelentette be, hogy későbbre halasztja a harmadik generációs szolgáltatás beindítását. Az indoklás pedig úgy szólt: versenytársak hiányában semmi nem kényszeríti arra, hogy lemondjon a 2,5 G-s rendszer kiépítésére fordított befektetések megtérüléséről.