Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Dugóelhárítás mobiltelefonnal

2002.07.21. 11:05
Brit közlekedési szakemberek arra kívánják használni az utakon haladó autósok bekapcsolt mobiltelefonjait, hogy a dugó kialakulásával egyidőben felismerjék, hol kezd akadozni a forgalom.
Azt a tényt, hogy a legtöbb gépjárművezető ma már mobiltelefont is visz magával, brit közlekedési szakértők felhasználták egy újszerű, közlekedési dugókat előrejelző rendszer kifejlesztésénél.

Anonim járműkövetés

Mialatt több ezer autó gördül végig az utakon, a bekapcsolt mobiltelefonok folyamatosan keresik a kapcsolatot az adott pillanatban legerősebb bázisállomással.

A beérkező számtalan pozíciójelből egy most kifejlesztett számítógépes program ki tudja számolni az autóoszlop mozgásmintáját, meghatározva a járművek haladási sebességét, és az autófolyam esetleges akadozásának pontos helyét.

Előre jelezhető a dugulás

Az Edinburgh-i Applied Generics fejlesztőcég szerint a mobiltelefonok serege sebesség és pontosság tekintetében messze jobb hatásfokkal jelzi előre a dugót, mint az útba süllyesztett indukciós hurkok és más hagyományos mérőeszközök.

A tesztek során a program a közlekedési akadályok elhelyezkedését 250 méteres pontossággal volt képes meghatározni. A mobiltelefonok jelei alapján a jövőben akár a mentők is könnyebben odatalálhatnak a baleset helyszínére.  • Vennék
  • Hírek