Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Dugóelhárítás mobiltelefonnal

2002.07.21. 11:05
Brit közlekedési szakemberek arra kívánják használni az utakon haladó autósok bekapcsolt mobiltelefonjait, hogy a dugó kialakulásával egyidőben felismerjék, hol kezd akadozni a forgalom.
Azt a tényt, hogy a legtöbb gépjárművezető ma már mobiltelefont is visz magával, brit közlekedési szakértők felhasználták egy újszerű, közlekedési dugókat előrejelző rendszer kifejlesztésénél.

Anonim járműkövetés

Mialatt több ezer autó gördül végig az utakon, a bekapcsolt mobiltelefonok folyamatosan keresik a kapcsolatot az adott pillanatban legerősebb bázisállomással.

A beérkező számtalan pozíciójelből egy most kifejlesztett számítógépes program ki tudja számolni az autóoszlop mozgásmintáját, meghatározva a járművek haladási sebességét, és az autófolyam esetleges akadozásának pontos helyét.

Előre jelezhető a dugulás

Az Edinburgh-i Applied Generics fejlesztőcég szerint a mobiltelefonok serege sebesség és pontosság tekintetében messze jobb hatásfokkal jelzi előre a dugót, mint az útba süllyesztett indukciós hurkok és más hagyományos mérőeszközök.

A tesztek során a program a közlekedési akadályok elhelyezkedését 250 méteres pontossággal volt képes meghatározni. A mobiltelefonok jelei alapján a jövőben akár a mentők is könnyebben odatalálhatnak a baleset helyszínére.