Szilárda
-4 °C
3 °C

Elsősegély- és nyakkendőkötő szoftver mobilra

2003.09.22. 11:14
Egy Finnországban élő magyar fejlesztő olyan szoftvert készített, mellyel mobiltelefonban tárolhatók a személyes adatok, elsősorban az egészségügyi információk, melyeket így szükség esetén pár gombnyomással elérhetnek a mentősök és az orvosok. A fejlesztő egy másik szoftvere a nyakkendő megkötését mutatja be lépésről lépésre az arra alkalmas mobiltelefon kijelzőjén.
Az Emerdatnak elnevezett szoftver a nevét az angol emergency data, azaz 'sürgősségi adatok' kifejezés összevonásával kapta. A szoftver elsődleges funkciója, hogy a telefon tulajdonosának egészségügyi adatait tárolja, melyeket így egy esetleges balesetnél az orvosok gyorsan elő tudnak keresni.

Különös ismertetőjegyek

A szoftverben rögzíteni lehet többek között a vércsoportadatokat, a vérnyomást, az esetleges betegségeket, a gyógyszerallergiákat és hogy áll-e kezelés alatt az illető. Beleírható a kezelőorvos és a legközelebbi hozzátartozó neve és elérhetősége, sőt még a különös ismertetőjegyek (tetoválás, anyajegy, hiányzó fog) is. A program automatikusan elmenti az adatok legutóbbi frissítésének idejét.

A programot egy Finnországban élő magyar fejlesztő, Kelemen Lajos írta. Korábban egy orvos barátjával egy másik egészségügyi szoftvert is készített, melynek segítségével az orvosok mobiltelefonjukkal is írhatnak receptet. Ez a szoftver ingyenes, és Nokia Communicatoron fut.

Jelszóval védi a jelszavakat #alt#

Kelemen Lajos lapunknak elmondta, hogy már fölvette a kapcsolatot a mentőszolgálatokkal, baleseti központokkal, kórházakkal, egészségügyi minisztériumokkal, sőt a WHO-val és a Vöröskereszttel is. Célja, hogy minél többen ismerjék meg a programot, hiszen így kiküszöbölhető az egyetlen gyengéje is, az, hogy a mentősnek vagy az orvosnak egyszerűen nem jut eszébe a balesetes telefonjában kutatkodni az egészségügyi adatok után. Erre megoldás lehetne egy olyan logo is, amit le lehetne tölteni a program mellé, és a telefonra lehetne ragasztani, tette hozzá Kelemen.

A programban - jelszóval védve - egyéb adatokat is lehet tárolni, például hitelkártyaadatokat, PIN-kódokat, jelszavakat. A készítő szerint ennek az az előnye, hogy így csak egyetlen jelszót kell megjegyezni a sok adat helyett. Az egészségügyi adatok természetesen a jelszavas védelem bekapcsolásakor is bárki számára elérhetők maradnak.

A szoftver javás telefonokon fut, hat dollárért lehet letölteni a Handango.com-ról, a Nokia Software Marketről vagy a My-Symbian.com-ról, ahonnan tesztverzió is beszerezhető.

Nyakkendő mobilon

Kelemen Lajos egyszemélyes cége, a Tridcomm több szoftverrel is előállt már: a fejlesztő az Emerdaton és a mobil receptíró programon kívül készített hierarchikus kapcsolatszervező, illetve három dimenziós fájlkezelő alkalmazást (ennek az ingyenes programnak a neve Tridcomm, erről kapta a nevét a cég).

Sokszor igen hasznos lehet a szemérmesen csak TieOnCellnek (magyarul: 'nyakkendő mobilon') elnevezett javás szoftver is, mely egy rövid animációban bemutatja, hogy miként kell megkötni egy nyakkendőt. Ezt a programot is ingyenesen le lehet tölteni a fejlesztő weboldaláról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!