Emőke
-4 °C
9 °C

Mobil játékgép a SonyEricssontól

2003.03.19. 15:11
A SonyEricsson fiataloknak szánt telefonjában a tizenöt pixellel ábrázolt Tony Hawk gördeszkázik. A miniatűr gombokkal felszerelt készülék jól illik az iskoláslányok kezébe, a lapátkezű felhasználók számára azonban küzdelmes lehet az SMS-írás.
A SonyEricsson a T310 modellbe igyekezett minden olyan funkciót belezsúfolni, amellyel felkeltheti a fiatalabb korosztály érdeklődését. Az apró készülékbe belefért a GPRS adatátvitel, az infravörös csatlakozó, a WAP 2.0 böngésző, a nagy és színes kijelző, a többszólamú csengőhangok, és a hihetetlen mennyiségű játék.

Elegáns plasztikdarab

Tekintse meg galériánkat
A négyszögletes, egyszerű formájú készüléket elegáns metálszürke és metálkék színű műanyag burkolat borítja. A T310 meglepően könnyű, és kényelmesen elfér az ember tenyerében, ám a gombjai nagyon kicsik. A keypad ovális gombjai egymástól alig két milliméterre vannak, és elég kemények, így meg kell szokni használatukat. A gombok használhatóságát illetően megoszlott a tesztelők véleménye: a Nokia telefonon felnőtt felhasználók sérelmezték, hogy hüvelykujjal nehéz gépelni, műkörömmel felszerelt tesztelőnk szerint azonban kényelmesek és jól használhatók a készülék gombjai.

A mobil egyik legfontosabb és egyben legtöbbet használt gombja a képernyő alatt elhelyezkedő műanyag pöcök, amely egyrészt a navigálást segíti, másrészt nyomógombként funkcionál. Ennek használatát éppen eme összetett funkció miatt nem sikerült megszoknunk, ugyanis a gomb lenyomása helyett gyakran valamelyik irányba mozdult el a pöcök. Igaz, a készülék leendő tulajdonosainak feltehetően elegendő idejük lesz a megfelelő mozdulatok begyakorlására, mégis szerencsésebb lett volna a bütyök végét valami kevésbé csúszós anyaggal bevonni, mert azzal eleve sokat javítottak volna a használhatóságon.

Pixellizált gördeszkás

A SonyEricsson az új készülék bemutatóján büszkén jelentette be, hogy programozóik sikeresen átültették a parányi készülékbe a konzolon és PC-n egyaránt népszerű Tony Hawk's Pro Skater 4 játékprogramot, melyben a felhasználók a világbajnok gördeszkás bőrébe bújva versenyezhetnek egymással vagy a számítógéppel. A szoftver eredeti változata valóban jó játékélményt garantál, ám a mobilos adaptáció esetében nem ezt tapasztaltuk, ugyanis a virtuális félcsőben folyamatosan balra-jobbra ingázó, tucatnyi pixellel ábrázolt deszkás mozdulatai alig felismerhetőek. A Tony Hawk-rajongók újabb pályákat is letölthetnek a SonyEricsson WAP-os oldaláról, ám ezekért már fizetniük kell - pályánként három eurót, azaz mintegy 700-750 forintot.

Letöltések pénzért és ingyen

Klikk a képre!
Akinek nem jött be a deszkázás, annak van lehetősége más játékok beszerzésére is. A telefonban ugyanazok a klasszikus Atari játékok találhatók, mint a T300-as modellben: a tesztkészülékben Tony Hawk mellett egy minigolfos és egy huszonegyezős kártyajátékot találtunk. A készülék a T300-hoz hasonlóan a mophun platformot használja, melyet azért fejlesztettek ki, hogy a klasszikus konzolprogramok a mobil készülékeken is futtathatók legyenek. A SonyEricsson oldaláról összesen hét játékot lehet ingyen letölteni, a nagyobb igényűek a Mophungames.com oldalon találhatnak összesen harminc akció-, sport-, kaland- és platformjátékot. Ezek azonban egyáltalán nem olcsók: letöltésenként 3-5 dollárt (700-1000 Ft) kell leperkálni.

A SonyEricsson oldaláról többszólamú csengőhangokat, képeket és témákat is letölthetnek a készülék tulajdonosai. WAP-on gyorsan lejöttek az oldalak, és nem fagyott a készülék. A T310 méretes kijelzőjén jól átlátható a böngésző, a vállalat WAP-os oldalain pedig minden egyszerűen elérhetőnek bizonyult.

Gyorsan tölt, gyorsan merül

A T310 valójában az Indexen korábban bemutatott T300 átdolgozott változata, ebből kifolyólag a két készülék sokban hasonlít egymásra, a menük felépítése például teljesen azonos.

A grafikus kijelző 101x80 pixeles, 256 színű és nyolc sornyi szöveget jelenít meg egyszerre. Maga a készülék 104x48x20 milliméteres és 97 grammos, és arany, kék és lila színekben lesz kapható. A meglepően kisméretű, 700 mAh kapacitású lítium-polimer akkumulátor elméletileg legfeljebb 400 óra készenléti és 10 óra beszédidőt garantál, ám a gyakorlatban - különösen a játékprogramok gyakori betöltésével - ez jelentősen lerövidülhet. Az akku teljes feltöltése azonban meglehetősen gyors, körülbelül 2-3 órát vesz igénybe.

Minden tizedik mobil SonyEricsson
A SonyEricsson a magyar mobilkészülék-piacon az elmúlt évben 10 százalékos piaci részesedést ért el, amit az idén 15 százalékra szeretne növelni. Wágner Tibor, a SonyEricsson közép-kelet-európai igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy piaci részesedést eddig alacsony készülékárral, illetve ismert márkanévvel lehetett a legkönnyebben szerezni Magyarországon. A SonyEricsson mobiljai azonban nem tartoznak a legolcsóbbak közé, s ezért szerinte a márka ismertségét növelni kell.

Az igazgató a SonyEricsson image kapcsán kifejtette: a készülékeket az Ericsson révén a technikailag élenjáró és megbízható, a Sony révén pedig a tetszetős külsejű, funkcionális, a két és fél generációs tudást is magában hordozó multimédiás telefonokként akarják pozícionálni.

Wágner szerint törekvéseik sikerét megalapozza az is, hogy a SonyEricsson dobta piacra az első színes kijelzős GSM-készüléket, s a cég első a vezeték nélküli mobilkommunikációs megoldások, a Bluetooth alkalmazása területén is.