Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Az Ericsson bizakodó az MMS jövőjét illetően

2002.06.05. 11:22
Az Ericsson az MMS multimédiás mobilüzenetek gyors terjedését jósolja, a cég kutatói szerint négy év múlva minden negyedik mobilüzenet MMS lesz. A Westellel közösen rendezett szerdai Multimedia Messaging Fórumon hat ország kilenc mobilszolgáltatójának képviselői tájékozódtak az MMS szolgáltatás magyarországi bevezetéséről és a Westel eddigi tapasztalatairól.
Az egyetlen hazai forgalomban kapható MMS-telefont szállító Ericsson bizakodó az MMS jövőjét illetően. A Westellel közösen szervezett keddi konferencián Gregg Moshensky, az Ericsson MMS részlegének marketingigazgatója ismertette a Forrester Research felmérését, mely szerint az MMS már 2002-ben 68 millió, 2006-ban 26,9 milliárd dollárt hoz az európai mobilszolgáltatóknak. 2006-ra az MMS-ből származó bevételek a mobilüzenet-küldésből származó teljes bevétel 66,3 százalékát jelentik majd, és minden négy elküldött mobilüzenet közül egy MMS lesz.

A többség kivár

Jonas Selén, az Ericsson Consumer Lab vezető tanácsadója szerint az MMS-re is érvényes az a szabály, hogy az új szolgáltatásokat főleg a fiatalok alkotta "úttörő felhasználói csoport" veszi birtokba elsőként. Mint mondta, sajnos ezt a gyorsan rajtoló, de csak néhány százalékot kitevő réteget nem lehet komoly piaccá kiszélesíteni. A többség kivár, és az új rendszer elfogadottsága a műszaki kihívásokat jól kezelő "úttörőkkel" ellentétben nagyban függ az egyszerű kezelhetőségtől. A másik fontos pont az alkalmazások megléte, melyek már kezdetben képesek motiválni az új szolgáltatás használatát és elterjedését.

Ahány MMS telefon, annyi előfizető

A külföldi szakemberek kérdésére, hogy a Westelnél hány aktív MMS felhasználó van, Pintér Zsolt, a Westel senior business manager emlékeztetett arra, hogy még mindig csak egyféle MMS-képes készülék van a piacon, az Ericsson T68i. Mint mondta, ahány Ericsson T68i-t eladott a Westel, azokon szinte mind aktív a szolgáltatás. Az eladott készülékek számáról azonban nem közölt adatokat. Mint mondta, a külfoldön vásárolt készülékekkel is jelentkeznek az ügyfélszolgálatokon, hogy aktivizálják rajtuk a szolgáltatást.

A Westelnél jelenleg két feliratkozós MMS lista működik, az időjárásjelentést, névnapi emlékeztetőt és esti televíziós műsorajánlót tartalmazó GO MMS, és a világbajnokság idején aktív Foci. Ezekre a július végéig ingyenes listákra körülbelül 2500-an iratkoztak fel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!