Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Ericsson bizakodó az MMS jövőjét illetően

2002.06.05. 11:22
Az Ericsson az MMS multimédiás mobilüzenetek gyors terjedését jósolja, a cég kutatói szerint négy év múlva minden negyedik mobilüzenet MMS lesz. A Westellel közösen rendezett szerdai Multimedia Messaging Fórumon hat ország kilenc mobilszolgáltatójának képviselői tájékozódtak az MMS szolgáltatás magyarországi bevezetéséről és a Westel eddigi tapasztalatairól.
Az egyetlen hazai forgalomban kapható MMS-telefont szállító Ericsson bizakodó az MMS jövőjét illetően. A Westellel közösen szervezett keddi konferencián Gregg Moshensky, az Ericsson MMS részlegének marketingigazgatója ismertette a Forrester Research felmérését, mely szerint az MMS már 2002-ben 68 millió, 2006-ban 26,9 milliárd dollárt hoz az európai mobilszolgáltatóknak. 2006-ra az MMS-ből származó bevételek a mobilüzenet-küldésből származó teljes bevétel 66,3 százalékát jelentik majd, és minden négy elküldött mobilüzenet közül egy MMS lesz.

A többség kivár

Jonas Selén, az Ericsson Consumer Lab vezető tanácsadója szerint az MMS-re is érvényes az a szabály, hogy az új szolgáltatásokat főleg a fiatalok alkotta "úttörő felhasználói csoport" veszi birtokba elsőként. Mint mondta, sajnos ezt a gyorsan rajtoló, de csak néhány százalékot kitevő réteget nem lehet komoly piaccá kiszélesíteni. A többség kivár, és az új rendszer elfogadottsága a műszaki kihívásokat jól kezelő "úttörőkkel" ellentétben nagyban függ az egyszerű kezelhetőségtől. A másik fontos pont az alkalmazások megléte, melyek már kezdetben képesek motiválni az új szolgáltatás használatát és elterjedését.

Ahány MMS telefon, annyi előfizető

A külföldi szakemberek kérdésére, hogy a Westelnél hány aktív MMS felhasználó van, Pintér Zsolt, a Westel senior business manager emlékeztetett arra, hogy még mindig csak egyféle MMS-képes készülék van a piacon, az Ericsson T68i. Mint mondta, ahány Ericsson T68i-t eladott a Westel, azokon szinte mind aktív a szolgáltatás. Az eladott készülékek számáról azonban nem közölt adatokat. Mint mondta, a külfoldön vásárolt készülékekkel is jelentkeznek az ügyfélszolgálatokon, hogy aktivizálják rajtuk a szolgáltatást.

A Westelnél jelenleg két feliratkozós MMS lista működik, az időjárásjelentést, névnapi emlékeztetőt és esti televíziós műsorajánlót tartalmazó GO MMS, és a világbajnokság idején aktív Foci. Ezekre a július végéig ingyenes listákra körülbelül 2500-an iratkoztak fel.