Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Sokszorozni kell az üvegszálakat

2007.05.14. 10:27
Már két magyar szolgáltató nyújt több megabites internetelérést mobilhálózaton, és elemzők szerint a következő években a mobil szélessáv látványosabban terjed majd, mint a vezetékes. Az internetpiac várható változásairól beszélgettünk Éry Gáborral, az Ericsson Magyarország vezérigazgatójával, hiszen cége igen jelentős beszállító a magyar távközlésben.

Lehet olyan olcsó a mobilszolgáltatók által használt technológia, hogy akár a lakásokhoz vezető utolsó ötven méternyi vezetéket kiválthassa?

Szerintem igen, de ebben az esetben a HSDPA csupán egy hozzáférési technológia, tehát nem lesz mobil, ha az otthonokban használják.


Fotó: Barakonyi Szabolcs

Ez igaz, de a mobilszolgáltatónak van egy országos hálózata, amelyet ugyanazzal az előfizetéssel használhatok. Így máris van egy jó okom arra, hogy ne húzassak be kábeleket a lakásomba. Ráadásul így nem kell még egy vezetékes cégnél is fizetnem a havi díjakat. Elképzelhető, hogy a mobil internet kiszorítja a vezetékest?

Nem mondanám, hogy a jövőben a vezetékes vagy a mobil hátrányára változik a helyzet. A vezetéknek mindig lesz terepe, elég csak arra gondolni, hogy mi várható a közeljövőben. Az IPTV (interaktív, személyre szabott TV) most jelenik meg Magyarországon, és fontos, hogy a vezetéken egyszerre több csatorna továbbítását lehessen biztosítani, mert a családban a gyerekek mást akarnak nézni, mint a felnőttek. A jelenlegi HSDPA technológia egyszerre csak egy tévécsatorna továbbítására alkalmas. Ráadásul a jobb minőségű adás, a HDTV nagyobb sávszélességet kíván. Folyamatosan jelennek meg olyan új alkalmazások, amelyeknek még több sávszélesség kell, és az otthonokban mindig lesz egy nagy sebességű vezeték. Inkább azt mondhatjuk, hogy a szerepek változnak.

Tehát a vezetékes internetre kerül a tévészolgáltatás, miközben a hagyományos értelemben vett internetezés, például az emailezés és a böngészés, egy az egyben átkerülhet a mobil eszközökre?

Könnyen elképzelhető, főleg ha azt nézzük, hogy Amerikában már több laptopot adnak el, mint asztali számítógépet. Ennek többek között az individualizálódás az oka.


Az IPTV egyik legismertebb előnye, hogy a néző nincs időhöz kötve, megállíthatja az adást, és később folytathatja. A helyhez kötöttség nem szűnhet meg a mobil internet segítségével? Például elkezdek nézni valamit otthon a plazmatévén, és folytatom a mobilomon.

Pontosan erre jó az IMS (IP alapú multimédia alrendszer), amelynek kicsit lassú az elterjedése. Az IMS szabványos módon tudja összekapcsolni a különböző átviteli módokat, például elkezdek nézni egy filmet a tévémen, de mivel el kell indulnom, a mobilomon folytathatom. Egy másik példa, ha a gyermekem ki akar kölcsönözni egy filmet az online videotékából, akkor küld nekem egy IMS-üzenetet, én pedig távolról engedélyezhetem a kölcsönzést. Össze lesz kötve a mobil, az otthoni internet és a tévé. Ezt hívjuk mi igazából Triple Play-nek, a teljes konvergenciának.

Egyébként a mobiltévézés kapcsán egy három hónapos kísérletet végeztünk a norvég NRK műsorszóró vállalattal, az interaktivitási lehetőségeket teszteltük. Egy showműsorban két gombbal lehetett szavazni, melyik sztár tetszik jobban, ami egyszerűbb, mint sms-t küldeni. Az interaktivitás bevezetésével a tesztben az emberek kétszer annyi időt töltöttek mobiltévézéssel

Térjünk vissza az adatátviteli technológiákra, érdekelne ugyanis, hogy mi a helyzet a rivális megoldásokkal? Évek óta azt hallani, hogy hamarosan nem 3G, hanem Wimax lesz a mobilokban, amely több tíz megabites mobil internetelérést nyújt. Ugyanakkor a legfrissebb hírek szerint az Ericsson éppen kihátrál a Wimax fejlesztéséből.

Az Ericsson továbbra sem hátrál ki a Wimaxból, de tény és való, hogy most nem fejlesztjük a saját termékünket. Főleg a vezetékes szélessávú kapcsolatot helyettesítő Wimaxról gondoljuk, hogy van szerepe.


Magyarán a Mobil Wimax később kezd elterjedni?

Elképzelhető, hogy beindul, mert nagyon komoly cégek állnak mögötte. Ettől függetlenül mi úgy látjuk, hogy ez egy köztes megoldás, és méretgazdaságossági szempontok miatt nem lehet majd olyan olcsón szállítani, mint a HSDPA-t. A legoptimistább előrejelzések szerint is legfeljebb 20-30 millió mobil Wimax-előfizető lesz 2010-ben, szemben a 600 millió HSDPA előfizetővel. Nem gondoljuk, hogy a HSDPA jobb, de amit több százmillió példányban lehet gyártani, idővel olcsóbb lesz. Ennyi az egész. De követjük a piacot, és nem szálltunk ki a Wimaxból. Emellett fontos előny, hogy ha a 3G hálózat kiépült, akkor a HSDPA beindítása lényegében csak szoftverbővítést igényel, minden sebességi fokozat bevezetése szoftveresen megoldható.

Ez hány megabitig igaz?

A mostani állapot szerint 14,4 megabitig, de lényeges hardverbővítés 28.8 mbps-ig sem kell. Persze emögött egy nagyon erős vezetékes hálózatra van szükség, amely elbírja ezt a kapacitást. Sokszorozni kell az üvegszálakat.


Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?