Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Galileo a GPS helyett

2001.04.10. 13:05
Az európai közlekedési miniszterek luxemburgi találkozójukon 100 millió eurós támogatást szavaztak meg a saját navigációs műholdakra alapuló rendszer kiépítésére. Az indoklás szerint szükség van az amerikai GPS és az orosz GLONASS műholdaktól való függőség leépítésére. Mindkét hálózatot a katonaság fejlesztette ki, és az Európai Bizottság szerint az öreg kontinensnek szüksége van a saját független rendszerre.
Az európai űrkutatási hivatal (European Space Agency, ESA) korábban már 150 millió eurót ígért a Galileo hálózat kifejlesztésére. Ez az összeg, és a központi EU pénzek jelentik az első hozzájárulást a 'fejlesztési és ellenőrzési' szakaszhoz, amely 2005-is tart majd, és összesen 1,1 milliárd euróba kerül.

A hiányzó 950 millió euró odaítéléséről 2001 végén dönt majd az ESA és az Európai Bizottság. De a bizottság múlt csütörtöki döntése azt valószínűsíti, hogy a fejlesztés beindulhat. Erről a pontról már senki nem lépne vissza. Már csak az erőteljes politikai támogatásra várunk - jelentett ki a New Scientist tudósítójának az ESA képviseletében Franco Bonacina.

2005 végéig két vagy három műhold kerülhet Föld körüli pályára. A második, 2,1 milliárd eurós szakaszban már komolyabban számítanak az ipar közreműködésére, és célul tűzték ki 2008-ig 30 műhold felbocsátását. A projekt közpénzek felhasználásával indul, de az ESA és az EU vezetése azt reméli, hogy az európai nagy távközlési cégek is hagyják magukat rábeszélni a részvételre.

A Galileot műszaki megkötöttségek nélkül tervezik, hogy a műholdakról küldött jelekkel képes legyen segíteni minden repülőgép, hajó, autó és más szállítási eszköz navigációját. A projekt vitatható oldala, hogy például az amerikai Navstar holdakkal szemben nem lehet majd ingyenesen igénybe venni. Ezen kívül néhány tagország eleinte vonakodott, Nagy-Britannia, Németország és Hollandia is igényelt némi rábeszélést, míg a program mellé állt.

Ennek ellenére a terv európai kiötlői szerint komoly eredmények várhatók. A saját hálózat birtoklásának luxusán túl az EU megszerzi a műholdak építéséhez szükséges műszaki kapacitást is - mondta bizakodva a bizottsághoz közel álló forrás a New Scientist-nek. Véleménye szerint a 30 évvel ezelőtt épített GPS-szel szemben az új rendszer nagyobb megbízhatóságot és új szolgáltatásokat kínál majd.