Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Kényelmesebb az új mobilbillentyűzet

2002.11.25. 14:25
Jövőre már megjelenhetnek az átszerkesztett billentyűzetű mobiltelefonok, ahol minden betűnek és számnak saját gombja lesz. Ha a fejlesztést átveszik a gyártók, az új kiosztással már nem lesz kínszenvedés beküzdeni egy-egy betűt a mobilon írt szöveges üzenetekbe.
A Panasonic egyik telefonjába épített újszerű billentyűzet a Digit Wireless fejlesztőinek munkája. A készülék működő prototípusait a szolgáltatók és a telefongyártók meggyőzésére készítették. A Fasttap keyboard feltalálója David Levy, az Apple ergonómiai fejlesztési részlegének korábbi vezetője.

Az új kiosztás minden betű és szám billentyűje körül szinte akkora helyet biztosít, mint a számítógépes billentyűzet. Az ABC 26 betűjét, a 10 számot, a * és # gombot illetve számos további funkcióbillentyűt egy akkora helyre zsúfolták, mint a jelenlegi telefonok kezelőfelülete.

Egy dudor, vagy négy

A betűk sajátos dudoros gombot kaptak, a számokat pedig a körülöttük álló négy dudor együttes lenyomásával lehet leütni. A kiosztás extra gombjai a különszolgáltatások vagy a beállított funkciók elérésére használhatók, például egy új szöveges üzenet indításához.

A Digit Wireless korábban csak imitációkon tudta megmutatni a partnereinek és a befektetőknek, hogyan is képzelik el a különleges billentyűzetet. Viszont most a Panasonic-kal kötött megállapodás alapján lehetőségük nyílt beépíteni a kiosztást a GD87 kamerás készülék egyik változatába.

A Panasonic is csak vizsgálja

Mike Midgen, a Digit Wireless európai értékesítési igazgatója a BBC-nek hangsúlyozta: a Panasonic-kal való együttműködés nem jelenti még azt, hogy az elektronikai konszern szériában gyártaná ezt a kivitelt. A prototípus még csak a koncepció vizsgálatát szolgálja.

A Panasonic meggyőzésére elég volt hat hét, hangsúlyozta Midgen. Az elkészült készülék egy GSM telefon és a prototípus billentyűzet működőképes ötvözete. De még a prototípussal is sok munka lesz. "A gombok tapintása például nem a legjobb, túl puhának tűnnek" - mondta az értékesítési igazgató.

Ha sikeres lesz, felpöröghet az adatforgalom

Most a Digit Wireless a készülékgyártókkal folytat tárgyalásokat, hogy szériában készülhessenek Fastap billentyűzetű telefonok. Az első készülékek megjelenésére Mike Midgen szerint 2003 folyamán sor kerülhet. A mobilszolgáltatók arra várnak, hogy a felhasználók végre az adatszolgáltatásokra is költsenek, és ennek egyik kulcsa lehet, ha az új kiosztás valóban kezelhetőbbnek bizonyul, és átütő sikert hoz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!