Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Üzemanyagcellás mobil Japánból

2004.10.01. 11:10
Az NTT DoCoMo csütörtökön bemutatta a miniatűr üzemanyagcella prototípusát, amely harmadik generációs mobiltelefonok tápellátásáról gondoskodik.
A Fujitsu Laboratories által legyártott eszköz metanol és hidrogén vegyítésével állítja elő a készülékek működtetéséhez szükséges energiát. A DoCoMo számára azért fontos a miniatűr cella, mert az ügyfelei kényelmes, hosszú ideig üzemképes és a környezetkímélő készülékeket akarnak használni.

Erőmű a zsebben

A DoCoMo nagyon sok energiazabáló multimédiás tartalmat kínál előfizetőinek, ezért eltökélt célja a mobilok akkumulátor-kapacitásának megnövelése. A japán hálózati szolgáltató szerint az üzemanyagcella 2005 végén kerülhet kereskedelmi forgalomba, derült ki a vállalat közleményéből.

A kétszáz grammos üzemanyagcella majdnem négy wattot termel, és minden egyes metanolbetét egyetlen teljes feltöltésre elegendő, tehát vagy a leendő felhasználóknak kell számos betétet magukkal cipelniük, vagy a gyártónak kell gondoskodnia arról, hogy mindenütt megvásárolhatóak legyenek a betétek, írta a Cnet

Többet tudnak

A Fujitsu idén tavasszal jelentette be, hogy képes nagy sűrűségű metanollal működő üzemanyagcella előállítására, amely tízszer annyi energia állít elő, mint egy ugyanolyan nehéz lítium-ion akkumulátor. A japán gyártó egyébként jó minőségű membránjával gyűrte le riválisait, azzal ugyanis harminc százalékos koncentrációjú metanol hasznosítására is képes, miközben a konkurencia csak tíz-huszonöt százalékos metanolt használ prototípusaiban.

Persze az üzemanyagcellákat fejlesztő vállalatoknak még a legnagyobb kihívással szembe kell nézniük: prototípusaikból kereskedelmi terméket kell előállítaniuk.