Ida
5 °C
7 °C

Fényüzenetek a levegőben

2004.06.04. 10:45
A fénykibocsátó diódákkal felszerelt mobil rövid üzeneteket rajzol a levegőbe, ha oda-vissza rángatják, a beépített mozgásérzékelővel pedig a játékok is irányíthatóak. Az újszerű megoldásokat a hamarosan megjelenő Nokia 3220-as modellben mutatja be a Nokia.
A Nokia 3220-as mobil külön megvásárolható hátlapjába tizenkét apró fénykibocsátó diódát rejtettek a fejlesztők, így a villogó fényekkel szöveget vagy jeleket rajzolhatunk a levegőbe. Az újszerű üzenetküldési technika ingyenes, de ha túl sokat hadonászunk, valószínűleg igen gyorsan lemerül a készülék akkumulátora.

Fényes jövő?

A fényüzenetek hátterében álló technológia ugyanazon az elven alapul, mint a filmvetítés: ahogy az egymást követő filmkockákból mozgókép lesz, úgy az egymás alatt elhelyezett ledek villanásaiból szavak és mondatok állnak össze. Persze a fényüzenet csak akkor olvasható, ha a mobil mozgása és a fények felvillanása összhangban van, ezért épített a Nokia mozgásérzékelőt a készülékbe, írta a BBC.

Az érzékelő egyébként a mobilos játékokban is felhasználható: a kijelzőn megjelenő légpárnás hajók és repülőgépek a telefon megdöntésével irányíthatók.

A fényüzenetek legfeljebb tizenöt karakteresek lehetnek, és nappali világosságban körülbelül hat méterről, sötétben messzebbről is láthatók. A Nokia szerint az új módszerrel hasznos lehet a koncerteken, mivel a barátok a tömegen keresztül üzenhetnek egymásnak, de akár be is szólhatnak az előadónak, ha megérdemli. A mobil idén nyáron jelenik meg.