Ágnes
-1 °C
2 °C

Olcsó mágnesdarab óvja az agyat a mobilsugárzástól

2005.01.26. 15:30
A headsettel használt mobiltelefonok sugárzása megszüntethető egy apró és nagyon olcsó mágnesdarabka segítségével, állítja Lawrie Challis professzor, brit kormányzati tanácsadó. A kutató szerint a mobiltelefont és a fülhallgatót összekötő drótra erősített ferrit mágnesgyöngy megóvja az agyunkat azzal, hogy blokkolja a rádióhullámokat, írja a BBC.

A gyöngyöt, amelynek átmérője kevesebb, mint egy centiméter, hagyományosan a számítógépekben használják az adatinterferencia megfékezésére.

Még nem használják

"Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a mobiltelefonok károsak lennének az egészségre, de az is igaz, hogy emberek még nem használták elég hosszú ideig ahhoz, hogy biztosak legyünk a készülékek ártatlanságában. A ferritgyöngy használatával hatásosan megszüntethető a fejet érő sugárzás, de egyelőre a mobilcégek nem alkalmazzák a készülékekben" - fogalmazott Challis professzor, aki a brit Mobilkommunikáció és Egészség program vezetője.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a fülhallgatóval használt mobiltelefonok eleve kisebb mértékben sugároznak a fejbe, mint a közvetlenül a fülhez tartott készülékek. Ugyanakkor a kábel, amely összeköti a két eszközt, eljuttathatja a fejhez a sugarakat. A ferritgyöngy arra szolgál, hogy magába szívja ezeket a "véletlenszerű" hullámokat.

Drót

Dr. Stuart Porter, a yorki egyetem elektronika tanszékének vezetője egyetért Challis professzorral. "A fülhallgatóval használt mobiltelefonálás esetében az úgynevezett szándékos hullámok azok, amelyek a dróton belül maradnak, és a véletlenszerűek azok, amelyek nem. Az utóbbiakat blokkolja a gyöngy" - reagált a kutatásra.