Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Alkalmazottak követése mobiltelefonnal

2003.12.07. 19:55
Az Egyesült Királyságban az elmúlt hetekben több olyan szolgáltatás is elindult, melyek mobiltelefonok követését vállalják az ország területén belül. Természetesen a mobiltelefonok követése egyet jelent tulajdonosaik mozgásának megfigyelésével - legyen az egy éjszakába elengedett tinédzser, vagy egy késésben lévő szállító.
Az egyik ilyen szolgáltatást nyújtó cég, a Mapaphone a nyomkövetést házasította össze az online térképekkel (www.mapminder.co.uk), melyek hoteleket, éttermeket és más, érdeklődésre számot tartó helyeket is feltüntetnek, önmagában is magas színvonalon álló szolgáltatást jelentve.

Versenytársa, a 192.com a PhoneTrack szolgáltatást dobta piacra, amit a GPS egyszerűbb és olcsóbb alternatívájaként reklámoz. Mindkét rendszer háromszögeléssel határozza meg a négy mobiltávközlési cég által üzemeltetett hálózatokon belül a telefonok helyét.

Csak engedéllyel

Persze az ilyen megfigyelés kissé korlátozott, ugyanis a munkaadóknak írásos engedélyt kell kérniük alkalmazottaiktól, mielőtt megfigyelnék mozgásukat. Az inkább üzleti vállalkozásokra összpontosító Mapaphone szolgáltatásának havidíja tíz font, de ha valaki a térképet is használni akarja, akkor további 2,95 fontot is ki kell fizetnie havonta. Az inkább magánembereket megcélzó 192.com öt fontért kínálja szolgáltatását minimum hat hónapra szóló szerződés megkötésével.