Móric
14 °C
17 °C

Német UMTS licenc: mindent vissza?

2002.09.20. 10:00
A finn hírközlési tárca vezetője, Kimmo Sasi a német UMTS licencekért lerótt 50,5 milliárd euró utolsó centig való visszafizetése mellett foglalt állást. A német pénzügyminisztérium természetesen nyomatékosan visszautasította a követelést.
A Kaupalehti napilapban szerdán megjelentetett interjújában a politikus a megroggyant német MobilCom távközlési konszernnek adott berlini központi támogatást is kritizálta.

A politikus véleménye szerint a német szövetségi kormánynak hasonlóan kell viselkednie a német 3. generációs mobilrendszerek licencével rendelkező további társaságokkal szemben is.

Sasi azzal indokolta ezt a javaslatát, hogy "a teljes telekommunkációs iparág csak ezáltal állhat ismét talpra". A konzervatív politikus a két évvel ezelőtti német UMTS-aukciót a második világháború utáni időszak legnagyobb közgazdasági tévedésének nevezte.

Négy milliárdot bukott a Sonera

Finnországban a Sonera konszern a német licencekre kiadott 4 milliárd euróját teljes egészében veszteségként volt kénytelen leírni. A vállalat nem utolsósorban a spanyol Telefonica konszernnel közösen két évvel ezelőtt megvásárolt német licencek miatt keveredett pénzügyi nehézségekbe.

A német pénzügyminisztérium nyomatékosan visszautasította a követelést az UMTS milliárdok visszatérítésére. "Ez egy teljesen értelmetlen felvetés, amely az aukciós eljárás folyamatának nem ismeréséről tanúskodik" - idézte a dpa a minisztérium egyik szóvivőjét.