Árpád
-2 °C
3 °C

Német UMTS licenc: mindent vissza?

2002.09.20. 10:00
A finn hírközlési tárca vezetője, Kimmo Sasi a német UMTS licencekért lerótt 50,5 milliárd euró utolsó centig való visszafizetése mellett foglalt állást. A német pénzügyminisztérium természetesen nyomatékosan visszautasította a követelést.
A Kaupalehti napilapban szerdán megjelentetett interjújában a politikus a megroggyant német MobilCom távközlési konszernnek adott berlini központi támogatást is kritizálta.

A politikus véleménye szerint a német szövetségi kormánynak hasonlóan kell viselkednie a német 3. generációs mobilrendszerek licencével rendelkező további társaságokkal szemben is.

Sasi azzal indokolta ezt a javaslatát, hogy "a teljes telekommunkációs iparág csak ezáltal állhat ismét talpra". A konzervatív politikus a két évvel ezelőtti német UMTS-aukciót a második világháború utáni időszak legnagyobb közgazdasági tévedésének nevezte.

Négy milliárdot bukott a Sonera

Finnországban a Sonera konszern a német licencekre kiadott 4 milliárd euróját teljes egészében veszteségként volt kénytelen leírni. A vállalat nem utolsósorban a spanyol Telefonica konszernnel közösen két évvel ezelőtt megvásárolt német licencek miatt keveredett pénzügyi nehézségekbe.

A német pénzügyminisztérium nyomatékosan visszautasította a követelést az UMTS milliárdok visszatérítésére. "Ez egy teljesen értelmetlen felvetés, amely az aukciós eljárás folyamatának nem ismeréséről tanúskodik" - idézte a dpa a minisztérium egyik szóvivőjét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?