Boglárka
19 °C
35 °C

Feltörhető az iPhone 2.0

2008.07.21. 07:34
Az iPhone 3G-t még nem lehet kártyafüggetlenné törni, viszont mostantól kedvünkre telepíthetünk alkalmazásokat rá.

Az Apple július 11-én dobta piacra az iPhone 3G-t, kilenc nappal később, június 20-án meg már elérhetővé vált a mobilok 2.0-ás szoftverét feltörő program. A fejlesztő a DevTeam, ami már a korábbi iPhone-ok törésében is komoly sikereket ért el, a szoftver neve PwnageTool. A letölthető , közel 20 megabájtos csomag úgy szabadítja fel az Apple telefonját, hogy azt nem kell hardveresen piszkálni, elég lefuttatni a szoftvert, hogy sokkal többet engedhessünk meg magunknak, mint ahogy azt Kaliforniában képzelték.

Na nem mindent: a PwnageTool arra még nem alkalmas, hogy kártyafüggetlen modellt varázsoljon az új iPhone-ból, csak lehetővé teszi, hogy olyan szoftvereket is telepítsünk a mobilra, amiket az Apple még nem hagyott jóvá. Mindenesetre az sem kétséges, hogy rövidesen megérkezik a kikódolást is elvégző szoftver, akkor már csak azt az akadályt kell legyőzni, hogy normális áron csak előfizetéssel lehet megvenni az iPhone-t, azt meg fizetni kell, hiába törjük fel a mobilt. Kártyafüggetlenül meg már most is lehet kapni, de úgy meg túlságosan drága.

Mindenesetre a készülék sikeres, ez biztos. Az Apple szerint egyetlen hétvége alatt több mint egymillió iPhone 3G fogyott . A mobiltelefon másfél hete kapható 21 országban, és mindegyik Apple-bolt előtt hosszú sorokban várakoztak a márka fanatikus rajongói, hogy megszerezzék a készüléküket.

A hétvége sajnos nem mindegyik felhasználónak volt örömteli, mivel az Apple szerverei nem bírták a terhelést. Volt, aki másfél nappal a vásárlás után tudta aktiválni a mobilját, és akadozva lehetett elérni az új MobileMe szolgáltatást.

Steve Jobs elmondta, hogy az első iPhone 74 nap alatt lépte át az egymilliós határt, de nem szabad megfeledkezni róla, hogy az első modellt eleinte csak Amerikában árulták, nem két tucat országban, mint a mostanit. Amíg az első változatból egyféle volt, az iPhone 3G fekete vagy fehér műanyag burkolattal is kapható, de egyelőre az olcsóbb fekete a népszerűbb.