Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Fogba épített mobiltelefont terveztek a képzősök

2002.06.22. 14:28
A londoni Royal College of Art két végzős hallgatója, James Auger és Jimmy Loizeau közös diplomamunkaként bemutattak egy vevőkészüléket, melyet az emberi őrlőfogba lehet beépíteni.
A rendszer a rádiójeleket vibrációvá alakítja, melyek az állkapcson keresztül a belső fülbe jutnak, és így hallhatóvá válnak. Az Augerment.com oldalon bemutatott projekt James Auger szándékai szerint az "In-Body" technológia vitaindítója lehet, vizsgálva egyúttal annak szociális és kulturális hatásait. Auger úgy véli, egyszer az emberek a technológia segítségével maguk fogják irányítani az evolúciót.

Mobilelőfizetés a fogorvosnál

Auger és Loizeau abból indul ki, hogy a készüléket egy hagyományos fogorvosi beavatkozás keretében be lehet ültetni. A fogba rejtett készülék külső forrásból, például egy mobiltelefonból vagy számítógépből fogadja a jeleket. Mivel a vibráció a csontos kapcsolaton át eléri a belső fület, a készülék viselője külön hangosítás nélkül, a fejében hallja az üzenetet.

Nem működő prototípus

Jelenleg az áramigényt elem segítségével fedezik, de később egy mikrofon-generátor veheti át ezt a szerepet. Ezzel egy időben az is lehetséges lesz, hogy a rendszert kétutassá tegyék, és mikrofonnal egészítsék ki. A megépült modell még nem képes a kommunikációra, az ezt végző chip hiányzik belőle.

Auger és Loizeau jelenleg a rendszer felhasználási lehetőségét keresik. Maga a fogbazárt vevőkészülék péntektől kezdve a főiskola végzőseinek "The Show" néven emlegetett záró kiállításán tekinthető meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!