Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fogba épített mobiltelefont terveztek a képzősök

2002.06.22. 14:28
A londoni Royal College of Art két végzős hallgatója, James Auger és Jimmy Loizeau közös diplomamunkaként bemutattak egy vevőkészüléket, melyet az emberi őrlőfogba lehet beépíteni.
A rendszer a rádiójeleket vibrációvá alakítja, melyek az állkapcson keresztül a belső fülbe jutnak, és így hallhatóvá válnak. Az Augerment.com oldalon bemutatott projekt James Auger szándékai szerint az "In-Body" technológia vitaindítója lehet, vizsgálva egyúttal annak szociális és kulturális hatásait. Auger úgy véli, egyszer az emberek a technológia segítségével maguk fogják irányítani az evolúciót.

Mobilelőfizetés a fogorvosnál

Auger és Loizeau abból indul ki, hogy a készüléket egy hagyományos fogorvosi beavatkozás keretében be lehet ültetni. A fogba rejtett készülék külső forrásból, például egy mobiltelefonból vagy számítógépből fogadja a jeleket. Mivel a vibráció a csontos kapcsolaton át eléri a belső fület, a készülék viselője külön hangosítás nélkül, a fejében hallja az üzenetet.

Nem működő prototípus

Jelenleg az áramigényt elem segítségével fedezik, de később egy mikrofon-generátor veheti át ezt a szerepet. Ezzel egy időben az is lehetséges lesz, hogy a rendszert kétutassá tegyék, és mikrofonnal egészítsék ki. A megépült modell még nem képes a kommunikációra, az ezt végző chip hiányzik belőle.

Auger és Loizeau jelenleg a rendszer felhasználási lehetőségét keresik. Maga a fogbazárt vevőkészülék péntektől kezdve a főiskola végzőseinek "The Show" néven emlegetett záró kiállításán tekinthető meg.