Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Bell előtt is volt telefon

2003.12.06. 09:26
Egy német fizikatanár, nem pedig Alexander Graham Bell készítette el az első működőképes telefont. Erre a megállapításra jutottak a londoni tudományos múzeum kutatói most előkerült régi iratok tanulmányozása után.
Az iratok szerint Johann Philipp Reis 1861-től több működőképes készüléket épített, és ez megkérdőjelezi a Bell által 1876-ban szabadalmaztatott telefon elsőségét.

Philipp Reis jóval Bell előtt találta fel a "beszélő készüléket", és legalább 13 prototípust épített, idézte a BBC John Liffen, a londoni múzeum kurátorának szavait.

Működtek az eredeti darabok

Ez a felfedezés már 1947-ben napvilágot láthatott volna, ugyanis a brit Standard Telephones and Cables (STC) távközlési cég mérnökei sikeresen tesztelték Reis fennmaradt prototípusait.

Az eredményeket azonban üzleti okokból egyszerűen elhallgatták, ugyanis az STC éppen komoly üzletet kívánt kötni a Bell által alapított amerikai AT&T-vel.

Megelőzte korát

Az 1874-ben, 40 éves korában meghalt Reis nem fejlesztette tovább a találmányát. A berendezés jócskán megelőzhette korát, ugyanis három évvel a transzatlanti távíróvezeték felavatása előtt született. Az is elképzelhető, hogy a gelnhauseni fizikatanár - szemben Bellel - hiába keresett befektetőket.

A londoni tudományos múzeumban kiállított Reis-féle készülékeken az STC mérnökei 1947-ben apróbb átalakításokat végeztek. Az elektromágneses hullámok útján hangokat továbbító berendezés tesztjéről szóló aktát aztán átadták a múzeumnak.

Bizalmas dokument

Liffen szerint egykori hivatali elődje, Gerald Garatt csak azzal a kikötéssel kapta meg az anyagot, hogy annak tartalmát az STC engedélye nélkül nem hozhatják nyilvánosságra.

Garatt feljegyzései szerint az STC és az AT&T között akkor zajló tárgyalásokra tekintettel kellett titkolózni. Ugyanis nem segítette volna a vállalatok közti együttműködést, ha olyan jelentés lát napvilágot, hogy valójában nem is Bell találta fel a telefont.