Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Fapados mobilcég jöhet

2009.01.14. 08:02
Ha csak a szakmai szempontok számítanának, várhatóan a DreamCom lehetne a negyedik mobilszolgáltató Magyarországon, a végső eredményhirdetésre azonban még várni kell.

A Napi Gazdaság Információi szerint a szakmai szempontok alapján az Externet és a Telekom 4 által alapított DreamCom Távközlési Kft. szerezte a legtöbb pontot a negyedik mobiltelefon-szolgáltató számára kiírt frekvenciapályázaton - ám lehetnek olyan szempontok, amelyek másként alakítják majd a végeredményt. Márton György, a kiíró Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivője a Napi Gazdaságnak elmondta, még folyik az értékelés, és még nem tudják az eredményhirdetés időpontját.

Lefednek

A DreamCom Távközlési Kft. elsősorban az árbevétel-arányos díjazással érte el, hogy a négy induló közül az első helyre kerüljön. (A pályázatot kiíró Nemzeti Hírközlési Hatóságnak nem az volt a célja, hogy egy egyszeri nagy összeget zsebeljen be a licencért, ehelyett a leendő szolgáltató a bevétele arányában fizetne a frekvencia használatáért, és ebben volt kiemelkedő a DreamCom Távközlési Kft. ajánlata.)

A még meg nem erősített adatokból az is kiderül, hogy a DreamCom a lefedettség terén a második helyre került, hiszen a cég 2011 novemberére ígért 70 százalékos lakossági penetrációt, míg a szakmai szempontok alapján összességében második helyre sorolt MobiNet Távközlési Projket Kft. 2010 végére 76,1 százalékos lefedettséget garantálna. Az Invitel Távközlési Zrt. pedig 2012 novemberében érné el a 37 százalékos lefedettséget.

E téren a Digi Távközlési és Szolgáltatási Kft. ajánlata kedvezőbb, hiszen a cég 2011 januárjára 58,6 százalékos lefedettséget ígért, de egyéb szempontok alapján a társaság összességében mégis a negyedik helyen áll.

A szolgáltatást legkorábban, már 2009 áprilisában a Digi indítaná el, ám ezt valószínűleg irreálisnak tartotta a szakmai testület, ezért a cég nulla pontot kapott erre a kitételre (és vélhetően ugyanezért kapott nulla pontot a megajánlott 15 százalékos árbevétel-arányos díjazásra is). Az Invitel 2010. márciusi startja egy pontot hozott a társaságnak, a Dream és a MobiNet nagyjából egy időben startolna (előbbi 2009 szeptemberében, utóbbi pedig júliusában, ezért előbbi három, utóbbi pedig négy pontot kapott).

A DreamCom Távközlési Kft. és a MobiNet hasonló nagyságrendű, 47-48 milliárd forint értékű beruházást tervez, ezzel szemben az Invitel csaknem 24, a Digi pedig 13,7 milliárdost. A cégek üzleti tervét csaknem hasonlóan ítélték meg, bár itt - 10 ponttal - az Invitel volt a nyerő, a többiek pedig 8-8 pontot szereztek.

Fapados modell

A T-Mobile korábbi pénzügyi vezetője, Bodnár Zsigmond, a MobiNet ügyvezetője kifejtette: jelentős növekedést lát a területen. A társaság egy fapados költségmodell alapján robbantana a piacon, vagyis olcsó, egyszerű, alapszolgáltatásokra koncentráló modellel dolgozna.

Neuman Péter, a DreamCom ügyvezető igazgatója korában kifejtette: a lehetséges célcsoportok a rosszul ellátott területeken élők, idősebbek, nyugdíjasok lehetnek, vagyis közülük kerülhetnek ki a még bekapcsolható új ügyfelek.

A mobilinternet-szolgáltatás lehetőségeinek kihasználását segítheti a konzorciumban az Externet Zrt., a mobiltartalom előállítását pedig az utóbbival tulajdonosi kapcsolatban álló Est Média-csoport. Neuman szerint komoly tartalék van még a prepaid (kártyás) tarifák terén.

A DigiTV első körben saját ügyfélbázisára támaszkodna - fogalmazott a cég vezetője, Sárai Endre, s a társaság a hang mellett a mobilinternet-szolgáltatásra is koncentrálna. Az Invitel pedig azt célozta meg, hogy Magyarországon ne csak egyetlen cégcsoporttól lehessen többfajta (vezetékes-mobil hang, internet és televízió) szolgáltatást megrendelni - mondta Zsembery György, az Invitel értékesítési és marketing-vezérigazgatóhelyettese. Ez a cég is - első körben - főleg a meglévő, mintegy egymillió ügyfelének nyújtana minél több szolgáltatást.