Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Mobilokhoz kínál vírusvédelmet az F-Secure

2005.02.10. 16:00
A finn F-Secure informatikai biztonsági fejlesztőcég mobiltelefonokhoz szánt átfogó vírusvédelmi megoldással jelentkezik. Az sms útján naponta frissített alkalmazásra már most elő lehet fizetni, mégis a CeBIT egyik attrakciójának szánják.
A Mobile Anti Virus a mobiltelefonokat a romboló illetve csaló vírusok támadásától hivatott megvédeni. Az alkalmazást közvetlenül a védendő telefonba integrálják. A vírusleíró adatbázist naponta, szabadalmaztatott sms-frissítés segítségével, illetve gprs-letöltés útján tartják naprakészen.

Az F-Secure Mobile Anti-Virus jelenleg a Series60 és Series80 operációs rendszert alkalmazó valamennyi mobiltelefonon futattható. Ezek közé tartozik például a Nokia készülékei közül a 7650, 3650, 3660, N-Gage, 6600, 6670, 6630, 7610, 6260, 7710, illetve a Siemens SX1.

Letölthető bemutató

A Nokia 6670 és 7710 telefonokon a védelmi rendszert már gyártáskor telepítik. Más típusú készülékek használóinak az F-Secure a Mobile Anti-Virus ingyenes tesztverziójának letöltését javasolja, írta a Techannel híroldal.

A fejlesztőcég szerint a mobiltelefon védelme arra is képes, hogy reagáljon az UMTS jelentette fenyegetésekre, amikor a telefon huzamosabb ideig internetes kapcsolatot tart fenn. Ilyen alkalmak ugyanis a készülékeket a támadók könnyű prédájává teszik, állítja az F-Secure.

Az utóbbi időben komolyabb feltűnést keltettek az első mobilvírusok, amelyek főként az okostelefonokat vették célba. E kártevők közé tartozott a Cabir és a Skulls trójai alkalmazás.