Tekla
8 °C
20 °C

Életet menthet a füstérzékelős mobil

2003.09.30. 16:27
Két Kanadában élő, román származású fejlesztő olyan mobiltelefonon dolgozik, amely érzékelői révén felismeri a füstöt, és megfelelő riasztást képes adni. Szerintük egy tavalyi, franciaországi vasúti tűzben az ilyen telefon életeket menthetett volna.
A Marian Gavrila és Gabriel Patulea által kidolgozott érzékelők folyamatosan elemzik a mérés adatait, és összevetik az eltárolt értékekkel.

Ha füst vagy veszélyes gázok, például metán vagy szénmonoxid jelenik meg a levegőben, a telefon képes figyelmeztetni a tulajdonosát. A BBC beszámolója szerint a füstérzékelős telefon kifejlesztésének ötlete akkor pattant ki a két feltaláló fejéből, amikor egy tavaly Franciaországban történt vasúti tűzről hallottak.

Álmukban érte őket a tűz

Akkor egy Bécs és Párizs között közlekedő éjszakai expresszen tűz ütött ki, és tucatnyi utas életét vesztette. A két feltaláló meglátása szerint egy egyszerű telefon, amelyet füstérzékelővel láttak el, számos emberéletet megmenthetett volna.

Ha az érzékelők a környezeti feltételek változását regisztrálják, hang és fény útján jelzi a veszélyt a felhasználónak. Tetszés szerint az is beállítható, hogy a mentők és a tűzoltóság számára automatikusan segélykérő üzenetet küldjön.

A mobilgyártóknál kilincselnek

Gavrilla és Patulea az ötletet már bejelentették a kanadai szabadalmi hivatalnál, és el kívánják érni a nemzetközi védettséget is. Reményeik szerint a mobiltelefongyártók segítségükre lesznek egy átalakítható prototípus rendelkezésre bocsátásával.

Feltétlenül szükséges az együttműködés a mobiltelefonok gyártóival, ha el akarják kerülni a szoftveres problémákat, jelentette ki Gavrila. Elmondása szerint a találmányukkal már megkeresték a Motorolát, Nokiát, Siemenst és a Sony Ericssont.