Judit
3 °C
7 °C

Életet menthet a füstérzékelős mobil

2003.09.30. 16:27
Két Kanadában élő, román származású fejlesztő olyan mobiltelefonon dolgozik, amely érzékelői révén felismeri a füstöt, és megfelelő riasztást képes adni. Szerintük egy tavalyi, franciaországi vasúti tűzben az ilyen telefon életeket menthetett volna.
A Marian Gavrila és Gabriel Patulea által kidolgozott érzékelők folyamatosan elemzik a mérés adatait, és összevetik az eltárolt értékekkel.

Ha füst vagy veszélyes gázok, például metán vagy szénmonoxid jelenik meg a levegőben, a telefon képes figyelmeztetni a tulajdonosát. A BBC beszámolója szerint a füstérzékelős telefon kifejlesztésének ötlete akkor pattant ki a két feltaláló fejéből, amikor egy tavaly Franciaországban történt vasúti tűzről hallottak.

Álmukban érte őket a tűz

Akkor egy Bécs és Párizs között közlekedő éjszakai expresszen tűz ütött ki, és tucatnyi utas életét vesztette. A két feltaláló meglátása szerint egy egyszerű telefon, amelyet füstérzékelővel láttak el, számos emberéletet megmenthetett volna.

Ha az érzékelők a környezeti feltételek változását regisztrálják, hang és fény útján jelzi a veszélyt a felhasználónak. Tetszés szerint az is beállítható, hogy a mentők és a tűzoltóság számára automatikusan segélykérő üzenetet küldjön.

A mobilgyártóknál kilincselnek

Gavrilla és Patulea az ötletet már bejelentették a kanadai szabadalmi hivatalnál, és el kívánják érni a nemzetközi védettséget is. Reményeik szerint a mobiltelefongyártók segítségükre lesznek egy átalakítható prototípus rendelkezésre bocsátásával.

Feltétlenül szükséges az együttműködés a mobiltelefonok gyártóival, ha el akarják kerülni a szoftveres problémákat, jelentette ki Gavrila. Elmondása szerint a találmányukkal már megkeresték a Motorolát, Nokiát, Siemenst és a Sony Ericssont.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?