Mobilszolgáltatót indítana a Google

2007.07.22. 09:34
Szabad hozzáférésű vezeték nélküli hálózatot építhet ki a Google az Egyesült Államokban. A keresőcég 4,6 milliárdos ajánlatot tehet egy most megnyíló frekvenciasávra. A Google kötelezővé tenné a szabad hozzáférés biztosítását.

4,6 milliárd dolláros (813,3 milliárd forintos) ajánlatot nyújthat be a Google az Amerikában most piacra dobott 700 MHz-es frekvenciasáv egy darabjára, írja a Financial Times. A Google a lap értesülései szeirnt nem csak beszállna a vezeték nélküli piacra, de egyből meg is reformálná azt.

Ezt jelzi, hogy a Google vezérigazgatója, Eric Schmidt levélben kereste meg az amerikai frekvenciafelügyelet, az FCC elnökét, Kevin Martint. Schmidt levelében azt kérte, hogy a pályázat feltételei között szerepeljen a hálózat nyitottsága. Ez alatt azt érti, hogy a frekveniákat elnyerő szolgáltatóknak szabad hozzáférést kéne biztosítaniuk a hálózathoz más internetszolgálatatók számára.

Kérésük teljesítésére van némi esély, írja az FT. A lap értesülései szerint legalábbis Martin nyitott az ötletre.

A Google versenytársai, a hagyományos mobilcégek ugyanakkor morgolódnak, szerintük a szabad hozzáféréses modell tönkretenné üzleti modeljüket.

A mobilcégeket tömörítő szakmai szervezet, a CTIA vezetője, Steve Largent máris azzal gyanúsítja a Google-t, hogy saját pályázatához akarja szabatni a kiírás feltételeit. Szerinte a Google sikeres pályázat esetén nyugodtan bevezetheti üzleti modeljét úgy is, hogy azt nem teszi kötelezővé a versenytársak számára.

Ebben igaza lehet. Ugyanakkor, ha a Google szabad hozzáférést biztosít hálózatához, előbb utóbb a többi szolgáltató is rákényszerülhet erre.  • Tippek
  • Árfolyam