Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Digitális gégemikrofon mobilhoz?

2005.04.22. 10:30
Katonai hardver okozhatja a mobiltelefonba ordító ember kipusztulását. Aki elektromagnetikus gallért visel, egy légkalapács közvetlen közelében is bátran handabandázhat.

Az amerikai védelmi kutatások hivatala (DARPA) fejlett beszédfelismerési programjában nem akusztikus szenzorokat igyekeznek tervezni, amelyek olyan zajos környezetben is lehetővé teszik a verbális kommunikációt, mint egy harckocsi vagy helikopter belseje.

A massachusettsi Worcester Műszaki Intézetben kifejlesztett eszköz, a Hangolt Elektromagnetikus Rezonancia Gallér (TERC) a nem hallható hangból generál beszédet.

A TERC egy elektronikába és rézfóliába tekert műanyag szalag, amely kondenzátorként viselkedik. A hangszál rezgése megváltoztatja az örv töltését, amelyet egy kevés számolást követően a mikrochipek egy különleges szoftver által irányított beszédszintetizátorba táplálnak.

A TERC-hez hasonló nem akusztikus szenzorok előnye, hogy külvilág zaját nem, csak a viselőjük hangját érzékelik - szemben a hagyományos mikrofonnal. A fejlesztést vezető Donald R. Brown szerint megközelítésük teljesen új, bár ez a fajta szenzor már ismert és elterjedt. E perifériát mindazonáltal alig várjuk.