Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ellentmondásos 3G prognózisok

2001.02.21. 11:30
A 3G az új varázsszó az internet és mobilfónia világában. Mit fog tudni ez az új találmány? Elsősorban a mobil és az internet kapcsolatát fűzi szorosabbá. Széles sávú, százszor olyan gyors adatátvitelt tesz lehetővé, mint az öreg második generációs mobilok , real-time töltheted le vele a kedvenc számaidat, és színes képernyőjén videózhatsz. Csak épp elég drága mulatság, ezért a nagy beruházók, a bankok, a telekommunikációs szolgáltatók és a nemzeti kormányok kétszer is meggondolják, hogy érdemes-e rá költeniük.
GPRS-telefon
A 3G telefonok teljesen új infrastruktúrát igényelnek, ami összesített előrejelzések szerint Európában a licencárakon felül 90-110 milliárd dollárral fogja megterhelni a beruházók büdzséjét. Ugyanakkor a Forrester Research elemzései azt mutatták ki, hogy 2005-re az átlag mobiltelefon-használókból nyert bevételek szerte Európában fokozatosan csökkenni fognak, tehát felmerül a kérdés, ki fog fizetni a 3G-ért? Főleg, hogy egy olcsóbb rivális is megjelent a piacon, a 2 és ½-edik generációs GPRS (General Packet Radio Service) . Ez hasonlókat tud mint a nála ifjabb 3. generációs mobil, 1 mp alatt letölt egy weboldalt, a mobil képernyőjén leolvashatod a részvényindexeket, forgalmi híreket, moziműsort és mozgó animációt, illetve jó minőségű képeket is nézegethetsz rajta. Ehhez képest a 3. generáció csak apró evolúciós lépés, de semmiképp sem forradalmi változás, állítják az internetes guruk. És kérdés, hogy van-e, lesz-e rá tömegigény.

A kormányok a 3. generációs (UMTS) frekvenciasávok licenceiből próbálnak hasznot húzni. Olaszországban, Németországban és Angliában aukciókon próbálták meg értékesíteni az új generáció licenceit. A verseny a Vodafone, a British Telecom, a One2One és az Orange között Angliában az egekbe szöktette az árakat, a kormány összesen 22, 47 milliárd fontot ( 35,4 milliárd dollárt) keresett az árverésen - négy és félszer többet, mint amire számított.

Németországban szintén jól sikerült az aukció, 13 licitáló 150 kör után 50.5 milliárd euróra srófolta fel az árakat. Ugyanakkor a telekommunikációs cégek részvényindexei sorra esnek, a német MobilComé 35 százalékkal csökkent, mert egy riport szerint nehézségei voltak a 3. generációs mobilprojekt kifizetésével. A telkók a kormányokat hibáztatják a magas licencárakért. Egy bankár mindezek ellenére úgy fogalmazott, hogy a telekommunkációs cégek bevételei nem igen csökkennek, csak a növekedésük lassul le, mondjuk 40 százalékos profitról 20 százalékosra.

Lengyelország leállította a 3. generációs árajánlatokat, miután az 5 árusított licencért összesen hárman tették meg tétjeiket. Egy elemző szerint a lengyel tőke kevés ahhoz, hogy az ország ilyen hosszú távú beruházásba kezdjen. A 3G-hálózat kiépítése a licencárakkal együtt kb. 2,2 milliárd dollár lenne.

Egy másik felmérés adatai szerint a 3G-vel a mobiltartalmakból - mobiltelefonból a fogyasztóknak küldött adat - a hálón töltött játék, szórakozás fogja hozni a legnagyobb bevételt 2005-re: 11,280 millió dollárt, míg a mobiltartalmak összesen 31,760 millió dollárt. A Datamonitor munkatársa azonban szkeptikus, szerintük még a 3G-s hálózatok működtetőinek is a hagyományos beszélgetés lesz a legjelentősebb árbevétele. E nélkül még a magas licencárakat sem tudnák megtéríteni.