Fülöp, Evelin
15 °C
27 °C

Ellentmondásos 3G prognózisok

2001.02.21. 11:30
A 3G az új varázsszó az internet és mobilfónia világában. Mit fog tudni ez az új találmány? Elsősorban a mobil és az internet kapcsolatát fűzi szorosabbá. Széles sávú, százszor olyan gyors adatátvitelt tesz lehetővé, mint az öreg második generációs mobilok , real-time töltheted le vele a kedvenc számaidat, és színes képernyőjén videózhatsz. Csak épp elég drága mulatság, ezért a nagy beruházók, a bankok, a telekommunikációs szolgáltatók és a nemzeti kormányok kétszer is meggondolják, hogy érdemes-e rá költeniük.
GPRS-telefon
A 3G telefonok teljesen új infrastruktúrát igényelnek, ami összesített előrejelzések szerint Európában a licencárakon felül 90-110 milliárd dollárral fogja megterhelni a beruházók büdzséjét. Ugyanakkor a Forrester Research elemzései azt mutatták ki, hogy 2005-re az átlag mobiltelefon-használókból nyert bevételek szerte Európában fokozatosan csökkenni fognak, tehát felmerül a kérdés, ki fog fizetni a 3G-ért? Főleg, hogy egy olcsóbb rivális is megjelent a piacon, a 2 és ½-edik generációs GPRS (General Packet Radio Service) . Ez hasonlókat tud mint a nála ifjabb 3. generációs mobil, 1 mp alatt letölt egy weboldalt, a mobil képernyőjén leolvashatod a részvényindexeket, forgalmi híreket, moziműsort és mozgó animációt, illetve jó minőségű képeket is nézegethetsz rajta. Ehhez képest a 3. generáció csak apró evolúciós lépés, de semmiképp sem forradalmi változás, állítják az internetes guruk. És kérdés, hogy van-e, lesz-e rá tömegigény.

A kormányok a 3. generációs (UMTS) frekvenciasávok licenceiből próbálnak hasznot húzni. Olaszországban, Németországban és Angliában aukciókon próbálták meg értékesíteni az új generáció licenceit. A verseny a Vodafone, a British Telecom, a One2One és az Orange között Angliában az egekbe szöktette az árakat, a kormány összesen 22, 47 milliárd fontot ( 35,4 milliárd dollárt) keresett az árverésen - négy és félszer többet, mint amire számított.

Németországban szintén jól sikerült az aukció, 13 licitáló 150 kör után 50.5 milliárd euróra srófolta fel az árakat. Ugyanakkor a telekommunikációs cégek részvényindexei sorra esnek, a német MobilComé 35 százalékkal csökkent, mert egy riport szerint nehézségei voltak a 3. generációs mobilprojekt kifizetésével. A telkók a kormányokat hibáztatják a magas licencárakért. Egy bankár mindezek ellenére úgy fogalmazott, hogy a telekommunkációs cégek bevételei nem igen csökkennek, csak a növekedésük lassul le, mondjuk 40 százalékos profitról 20 százalékosra.

Lengyelország leállította a 3. generációs árajánlatokat, miután az 5 árusított licencért összesen hárman tették meg tétjeiket. Egy elemző szerint a lengyel tőke kevés ahhoz, hogy az ország ilyen hosszú távú beruházásba kezdjen. A 3G-hálózat kiépítése a licencárakkal együtt kb. 2,2 milliárd dollár lenne.

Egy másik felmérés adatai szerint a 3G-vel a mobiltartalmakból - mobiltelefonból a fogyasztóknak küldött adat - a hálón töltött játék, szórakozás fogja hozni a legnagyobb bevételt 2005-re: 11,280 millió dollárt, míg a mobiltartalmak összesen 31,760 millió dollárt. A Datamonitor munkatársa azonban szkeptikus, szerintük még a 3G-s hálózatok működtetőinek is a hagyományos beszélgetés lesz a legjelentősebb árbevétele. E nélkül még a magas licencárakat sem tudnák megtéríteni.