Zoltán
-4 °C
9 °C

Internet a tenyérben

2003.05.12. 09:28
A mobiltelefonok és a kéziszámítógépek közötti határvonal lassan elmosódik, ám még mindig nagyon kevés modell tartalmazza e két eszköz összes funkcióját. Egy telefont lehetetlen átalakítani, azonban a kéziszámítógépek bővítőhelye képes befogadni egy telefonálásra is alkalmas kártyát; ilyen többek között az általunk tesztelt Audiovox RTM8000 CompactFlash modul.
A kártya tervezői nem sokat törődtek a külalakkal: a bővítőnyílásból jócskán kilógó, szögletes és vastag műanyag fej, valamint a forgatható műanyag antenna igencsak lerontja a lekerekített, ízlesesen megtervezett kézi eszközök kinézetét. A bumfordi fej azonban nem meglepő, ugyanis a gyártónak a kisméretű CompactFlash kártyába kellett belezsúfolnia mindazt, amit eddig többnyire csak PCMCIA-méretre tudtak lezsugorítani.

Az Audiovox RTM8000 egy háromsávos GSM hang- és adattovábbító eszköz, GPRS-támogatással. A SIM-kártyát a CompactFlash modul belsejében kell elhelyezni, a méretes fejen egy 2,5 milliméteres jackdugó és egy apró LED található, amely a csatlakozás állapotáról árulkodik.

Egyszerre csak egy beszélhet

Az RTM8000 telepítése gyerekjáték, használata azonban nem mindig kényelmes. Például a GPRS adatátvitel és a GSM hangkommunikáció nem működik egy időben, ezért a telefonáláshoz mindig meg kell szüntetni a internetre való csatlakozást. Emellett a készülék nem tudja használni a kéziszámítógép mikrofonját és hangszóróját, kizárólag a kártyára csatlakoztatható headset segítségével lehet hívásokat bonyolítani.

A készülék tartalmaz néhány olyan képességet, amelyek a mobiltelefonokban teljesen szokványosak, például konferenciabeszélgetést, a vonal tartását és néhány SIM biztonsági funkciót.

Adatban erős

A kártya erőssége az adatkommunikáció, legalábbis tesztünk során ezt a funkciót találtuk igazán jól használhatónak. A megközelítőleg modemes adatátviteli sebesség miatt nem vártunk sokat a tenyérgépes internetezéstől, de pozitívan kellett csalódnunk. Próbaképpen - a hálózatot nem kímélve - letöltöttünk egy három megabájtos WAP-böngészőt, amelyet a megszokott gyorsasággal elérhető Google segítségével találtunk meg. A zsebre vágott készülék akadozás nélkül letöltötte az alkalmazást, bár ez nem kifejezetten a készülék érdeme, hanem inkább a szolgáltatóé, esetünkben a Westelé.

A hálón böngészve sajnos azt kellett tapasztalnunk, hogy nem mindegyik honlap passzol a kisméretű kijelzőkhöz: az Index.hu kinézete például teljesen szétesett, használhatatlanná vált. Az RTM8000 azonban nem kifejezetten méretes portálokon való nézelődésre való, inkább fontos információk megkeresésére, online szótárazásra, online tárterületre elmentett dokumentumok vagy táblázatok letöltésére lehet jól használni.

Összességében elmondható, hogy az Audiovox kártyamodemje kitűnően használható termék, amennyiben valakinek arra van szüksége, hogy még a villamoson vagy a taxiban ülve is a neten böngésszen.

Az Audiovox RTM8000 kártyát a WM Rendszerház bocsátotta rendelkezésünkre, ára 48.900 forint + áfa