Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felcímkézett utcák Tokióban

2007.05.20. 20:18
Tokió egyik negyedében speciális rfid-címkékkel látják el az épületeket, melyeket ezután egy erre a célra készült készülékkel bárki leolvashat. A rendszernek több előnye van a gps-es navigációs berendezésekkel szemben, de egyelőre kissé ormótlan mérete miatt még várnak a bevezetésével.

Aki már járt Tokióban tudja, hogy a városban való tájékozódás nem csak a turisták számára jelenthet komoly kihívást, és még egy hordozható műholdas helymeghatározó rendszer (gps) segítségével is gondjai akadhatnak a gyanútlan utazónak. A metróalagutak kibogozhatatlan sűrűjében, ahol a gps-jelek nem foghatók, pedig garantáltan eltévedünk.


A Tokiói Mindenütt Jelen Levő Hálózat (Tokyo Ubiquitous Network Project, TUNP) kutatási projekt keretében egy olyan rendszert akarnak létrehozni, mely nem egy előre beprogramozott térkép alapján navigál minket a szélességi és a hosszúsági fokunk meghatározásának segíségével. A projekt vezetője, Ken Sakamura elképzelése szerint az épületeket kell rádió frekvenciás azonosító (rfid) adókkal ellátni, ezt érzékelné egy hordozható vevőkészülék, és ennek segítségével tájékozódhatnánk a városban.

A rendszer tesztélési fázisában a híres Ginza nevű bevásárló negyed épületeit címkézték (taggelték) fel a legkülönbözőbb információkkal. A TUNP keretében a felhasználók, illetve az olvasó berendezések csak passzív üzemmódban működnek, azaz nem követhető nyomon, hogy ki merre járkál a városban. Az rfid-t, és a használatukkal járó személyiségi jogi aggályokat lazábban kezelő japánok valószínűleg nem fognak félni a Nagy Testvértől, - állítják Sakamuráék, hisz a szigetországban a technológia igen elterjedt.

Mivel a projektben magukra az épületekre van az információ elhelyezve, ezért a rendszer tetszőlegesen bővíthető. Ha megnyílik egy új bolt, a tulajdonos "kihirdeti" a kapható termékekről szóló leírást egy chipen. Hasonló módon az épületek története, illetve a hozzájuk kapcsolódó turisztikai tájékoztatók is lehívhatóvá válnak az arra járók számára. A rendszerbe programozott 3 dimenziós térkép a környéken található rfid-k alapján határozza meg a felhasználó helyét, és ezt 3D-ben meg is jeleníti a leolvasott információval együtt.


A japán kormány TUNP egy hónapos tesztüzemére (forintba átszámítva) milliárdokat költött, és nem titkolt célja, hogy a közeljövőben az egész belvárost felcímkézzék ilyen módon. Addig is lesz mit fejleszteni a leolvasó berendezésen, hisz egyelőre igen nagy méretű, így használata praktikusnak semmi esetre sem nevezhető.