Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Felcímkézett utcák Tokióban

2007.05.20. 20:18
Tokió egyik negyedében speciális rfid-címkékkel látják el az épületeket, melyeket ezután egy erre a célra készült készülékkel bárki leolvashat. A rendszernek több előnye van a gps-es navigációs berendezésekkel szemben, de egyelőre kissé ormótlan mérete miatt még várnak a bevezetésével.

Aki már járt Tokióban tudja, hogy a városban való tájékozódás nem csak a turisták számára jelenthet komoly kihívást, és még egy hordozható műholdas helymeghatározó rendszer (gps) segítségével is gondjai akadhatnak a gyanútlan utazónak. A metróalagutak kibogozhatatlan sűrűjében, ahol a gps-jelek nem foghatók, pedig garantáltan eltévedünk.


A Tokiói Mindenütt Jelen Levő Hálózat (Tokyo Ubiquitous Network Project, TUNP) kutatási projekt keretében egy olyan rendszert akarnak létrehozni, mely nem egy előre beprogramozott térkép alapján navigál minket a szélességi és a hosszúsági fokunk meghatározásának segíségével. A projekt vezetője, Ken Sakamura elképzelése szerint az épületeket kell rádió frekvenciás azonosító (rfid) adókkal ellátni, ezt érzékelné egy hordozható vevőkészülék, és ennek segítségével tájékozódhatnánk a városban.

A rendszer tesztélési fázisában a híres Ginza nevű bevásárló negyed épületeit címkézték (taggelték) fel a legkülönbözőbb információkkal. A TUNP keretében a felhasználók, illetve az olvasó berendezések csak passzív üzemmódban működnek, azaz nem követhető nyomon, hogy ki merre járkál a városban. Az rfid-t, és a használatukkal járó személyiségi jogi aggályokat lazábban kezelő japánok valószínűleg nem fognak félni a Nagy Testvértől, - állítják Sakamuráék, hisz a szigetországban a technológia igen elterjedt.

Mivel a projektben magukra az épületekre van az információ elhelyezve, ezért a rendszer tetszőlegesen bővíthető. Ha megnyílik egy új bolt, a tulajdonos "kihirdeti" a kapható termékekről szóló leírást egy chipen. Hasonló módon az épületek története, illetve a hozzájuk kapcsolódó turisztikai tájékoztatók is lehívhatóvá válnak az arra járók számára. A rendszerbe programozott 3 dimenziós térkép a környéken található rfid-k alapján határozza meg a felhasználó helyét, és ezt 3D-ben meg is jeleníti a leolvasott információval együtt.


A japán kormány TUNP egy hónapos tesztüzemére (forintba átszámítva) milliárdokat költött, és nem titkolt célja, hogy a közeljövőben az egész belvárost felcímkézzék ilyen módon. Addig is lesz mit fejleszteni a leolvasó berendezésen, hisz egyelőre igen nagy méretű, így használata praktikusnak semmi esetre sem nevezhető.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!