Mobiltelefon vigyáz az iskolásokra

2003.03.24. 13:56
Az aggódó szülők úgy tűnik, most már megnyugodhatnak, egy új mobileszköz ugyanis ellenőrzi, merre jár a gyermek. Az Alcatel mobilcég által kifejlesztett Guardian Angel SMS-t küld a szülőnek, ha gyereke letér szokásos útvonaláról.
A Guardian Angel, azaz Őrangyal nevű új eszköz - melyet a francia Alcatel mobilgyártó cég és a SIM kártyák gyártásában vezetőnek számító Oberthur Card Systems közösen fejlesztett ki - tulajdonképpen egy módosított SIM-kártya, mely a SIMphonIc Pico szoftverrel van felszerelve. Az alkalmazás segítségével a szülők minden "csellengésről" tudomást szerezhetnek - adta hírül a BBC.

Üzen a szülőnek

A rendszer beállításához a szülő a mobiltelefonnal végigmegy a gyerek szokásos útvonalán, és rögzíti a fontosabb pontokat. Az útvonaltervet és a pontok közötti időtávokat egy központi adatbázis tárolja. Ezek után, ha a nebuló esetleg letérne az útról, vagy túl lassan jönne hazafelé, a rendszer SMS üzenetben értesíti a szülőt a történtekről.

A rendszer működése nagyon egyszerű, hiszen a meglévő GSM-hálózatot használja az "ellenőrzőpontok" meghatározásakor, ahelyett, hogy az igen költséges, műholdas helymeghatározó rendszert (GPS) használná. Igaz ugyanakkor, hogy a GPS lényegesen pontosabb adatokat képes közölni a felhasználó tartózkodási helyéről, mint a mobilos megoldás, mivel a bázisállomások csupán a jelet érzékelik, azt viszont nem, hogy az pontosan honnan és milyen messziről érkezik be hozzájuk.

Egy átlagos egy kilométeres séta esetében 10 ellenőrzőpontot érdemes kijelölni, ám ez lehet kevesebb is, ha a szülő úgy határoz. A rendszer nem csak akkor küld SMS-t, ha a gyerek szokatlanul lassan halad, hanem arról is külön értesítést küld, ha letér az útról, és mindenképpen jelzi, ha bár késve és kissé maszatosan, de épségben hazatért.

Anyu kémked

Természetesen nem mindenki örül a rendszernek, főleg az idősebb diákok körében népszerűtlen az ötlet. "Tapasztaltunk negatív reakciókat, főleg a gyerekek részéről, akik nem szeretnék, ha kémkednének utánuk"- nyilatkozta a BBC-nek Jean-George Demathieu, az Alcatel képviselője. Ezen okokból a Guardian Angel inkább a 8-12 éves korosztály számára ajánlják.

A szülők gyerekeikhez hasonlóan megosztottak a kérdésben. Többen azért örülnek neki, mert így sokkal nagyobb nyugalommal engednék el a gyerekeiket iskolába, míg mások azért ellenzik a rendszer használatát, mert túlzottan ellenőrzi a gyerekeket és ezt nem tartják normálisnak.

A rendszer persze nem tökéletes, - nyilatkozta Demathieu a BBC-nek- hiszen a gyerkőcöknek nem szabad elveszíteniük,sem kikapcsolniuk a telefont. Így az elrablásuk ellen például nem sokat tehet a rendszer, de talán még így is több információval szolgálhat, mintha nem vennék használatba.

A rendszer kereskedelmi forgalomba hozásának idejéről még nem döntött az Alcatel.  • Tippek
  • Bankszámla