Eleonóra
-1 °C
2 °C

Mobilszolgáltatók a hatósági ár ellen

2001.05.27. 16:33
A Pannon GSM, a Vodafone és a Westel ellenzi a vezetékes hálózatból mobil hálózatba irányuló (fix-mobil) hívások hatósági árassá tételét. A készülő egységes hírközlési törvény egyik kapcsolódó módosító javaslata megváltoztatná a közcélú távbeszélő és a közcélú mobil hívás fogalmát és ezzel hatósági árassá tenné a fix-mobil hívásokat. A három mobilcég szerint a javaslat versenykorlátozó, és EU-s jogharmonizációs problémákat vet fel.
A vezetékes hálózatból mobil hálózatba irányuló hívások, melyek jelenleg mobil hívásnak számítanak, az új definíciók értelmében a hatósági áras szolgáltatások közé tartozó fix távbeszélő hívásnak számítanak, amennyiben a Parlament kedden elfogadja a javaslatot. A három mobilcég szerint a javaslat versenykorlátozó, és EU-s jogharmonizációs problémákat vet fel.

A hazai mobil távközlés történetében nem először lenne hatósági áras a mobil hívás - illetőleg azok egy része. 1994 és 1997 között ugyanis a vezetékes és mobil hívások egyaránt hatósági árasok voltak. A mobil hívások 1998 óta szabadárasok. A vezetékes hálózatból mobil hálózatba irányuló hívások mobil díjrésze jelenleg szabadáras, vezetékes díjrésze pedig hatósági áras.

A kérdéses kapcsolódó módosító javaslat egy korábbi szabályozást akar visszaállítani, mely nem szolgálja a távközlés fejlődésének érdekeit - mondta Drozdy Győző, a Pannon GSM vezérigazgató-helyettese a három cég vasárnapi sajtótájékoztatóján. A fix-mobil hívások ára a hatósági ár 1998-as eltörlése előtt is alatta maradt a maximált díjnak, 1998 után pedig a fix-mobil árak kisebb mértékben emelkedtek, mint amennyit az időközben eltörölt hatósági díj engedélyezett volna.

Az Európai Bizottság vonatkozó irányelve szerint az számít mobil hívásnak, mely részben vagy egészben igénybe veszi a mobilhálózatot: így nemcsak a két mobiltelefon közötti, hanem a vezetékes telefonról mobilra, illetve mobilról vezetékes telefonra irányuló hívások is mobil hívásnak számítanak. Hazánkban is ezek a definíciók vonatkoznak a mobil és vezetékes hívásokra - jelenleg. A kérdéses módosító javaslat ugyanis a vezetékes hálózatból mobil hálózatba irányuló hívások minden elemét hatósági árassá tenné.

A három hazai mobilszolgáltató szerint a tervezett szabályozás a versenypiaci viszonyokat nélkülöző vezetékes környezet árszabályozó mechanizmusát ültetné át a mobil szektorba. A három mobilcég szerint a teljes körű hatósági árszabályozás gátolná a piaci versenyt, így a fogyasztók számára is hátrányos következményekkel járna. A vállalatok veszélyesnek tartják a piaci körülményekre a szabályozó hatóság ilyen mértékű, előre nehezen felmérhető hatású beavatkozását. A cégek ezért a kérdéses kapcsolódó módosító javaslat elvetését és a kormány eredetileg benyújtott javaslatának elfogadását szorgalmazzák.