Erzsébet
1 °C
4 °C

Mérje meg a mobilinternetet!

2008.04.23. 16:11
Tavaly az ország mindegyik régiójában megmértük a mobilinternet sebességét, de az elmúlt fél évben a szolgáltatók lendületesen fejlesztették a hálózatukat. Megérett az idő egy újabb tesztre. Ezúttal az olvasóink méréseire támaszkodnánk, mert még nincs olyan jó idő, hogy ismét nekivágjunk a kétezer kilométeres körtúrának. Bízunk benne, hogy most olyan településekről is kapunk mérési adatokat, ahová legutóbb nem jutottunk el.

Tavaly óta megnőtt a mobilinternetes lefedettség, mindegyik szolgáltató több mint száz településen nyújt szélessávú hozzáférést, és ezzel nagyjából a lakosság felét érik el. A Vodafone előfizetői április elsején 111. településen csatlakozhattak rá a szolgáltató harmadik generációs hálózatára, és 88 településen már a feltöltés is nagy sebességű. A szolgáltató azt ígéri, hogy nyár elejéig 150 településen lesz gyors mobilinternet.

A Pannon is igencsak belehúzott, március közepén már 156 településen volt a 3G-s szolgáltatása, míg tavaly novemberben még csupán 81 település lakói élvezhették a gyorsabb mobilinternetet. Hazánk második legnagyobb mobiltársasága most főleg a kisebb városokban és községekben fejleszti a hálózatát. A Pannon a lakosság 47,4 százalékának nyújt megabites elérést.

Tavalyi tesztünk legerősebb résztvevője a T-mobile volt, a cég 2008. március végén már 126 városban kínált gyors mobilinternetet, és közleményük szerint ezzel a lakosság több mint 53 százalékát érik el. Budapesten kívül negyven városban elérhető a 7,2 megabites letöltési sebesség, ami saját bevallásuk szerint a gyakorlatban 1,6 megabit és 3,1 megabit közötti letöltési, illetve 1,44 megabites névleges feltöltési sebességet biztosít.

A forint / megabájt értékek nem a túlhasználati díjat jelölik, hanem azt, hogy az adott csomagban mennyibe kerül 1 megabájt adat letöltése

Fél év alatt az árak is megváltoztak, a Vodafone például 6000 forintra emelte a forgalmi korlát nélküli díjcsomag havidíját. Erről a díjcsomagról feltétlenül tudni kell, hogy ha az előfizetők fájlcserélő programokat használnak, akkor a havi adatforgalmuk nem haladhatja meg az 5 gigabájtot. A Pannon díjszabásánál pedig érdemes figyelembe venni a társaság aktuális akciót, mert aki április 30. előtt köti meg az előfizetését, annak az első három hónapban csak 990 forintot kell fizetnie. Így a tizenkét hónap alatt kifizetett díj összegéből kiszámolva 1740, 4740, illetve 9240 forintos havidíj jön ki. A T-Mobile jelenlegi akciójában is három hónapig 0 forint a havidíja annak, aki április 30-ig megköti a szerződését, és az áprilisban vásárolt előfizetések esetén a kedvezmény július 31-ig vehető igénybe.

Nézze meg az útmutatónkat!

A sebességmérés néhány kattintással, a kapcsolat sebességétől függően pár perc alatt elintézhető. Látogasson el a http://speedtest.net weboldalra, és kattintson rá a Budapestet jelölő piramisra. A teszt végén két fontos érték jelenik meg: a letöltési sebesség (download) és a feltöltési sebesség (upload). Kérjük, ezeket jegyezze le, és a Google Maps online térképen keresse meg a mérés helyét, hogy az adatokat egy térképen mindenkinek megmutathassuk. Képes útmutatónkban minden lépést pontosan bemutatunk. Személyes adatokat és emailcímeket nem teszünk közzé.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?