Diána
12 °C
27 °C

Mérje meg a mobilinternetet!

2008.04.23. 16:11
Tavaly az ország mindegyik régiójában megmértük a mobilinternet sebességét, de az elmúlt fél évben a szolgáltatók lendületesen fejlesztették a hálózatukat. Megérett az idő egy újabb tesztre. Ezúttal az olvasóink méréseire támaszkodnánk, mert még nincs olyan jó idő, hogy ismét nekivágjunk a kétezer kilométeres körtúrának. Bízunk benne, hogy most olyan településekről is kapunk mérési adatokat, ahová legutóbb nem jutottunk el.

Tavaly óta megnőtt a mobilinternetes lefedettség, mindegyik szolgáltató több mint száz településen nyújt szélessávú hozzáférést, és ezzel nagyjából a lakosság felét érik el. A Vodafone előfizetői április elsején 111. településen csatlakozhattak rá a szolgáltató harmadik generációs hálózatára, és 88 településen már a feltöltés is nagy sebességű. A szolgáltató azt ígéri, hogy nyár elejéig 150 településen lesz gyors mobilinternet.

A Pannon is igencsak belehúzott, március közepén már 156 településen volt a 3G-s szolgáltatása, míg tavaly novemberben még csupán 81 település lakói élvezhették a gyorsabb mobilinternetet. Hazánk második legnagyobb mobiltársasága most főleg a kisebb városokban és községekben fejleszti a hálózatát. A Pannon a lakosság 47,4 százalékának nyújt megabites elérést.

Tavalyi tesztünk legerősebb résztvevője a T-mobile volt, a cég 2008. március végén már 126 városban kínált gyors mobilinternetet, és közleményük szerint ezzel a lakosság több mint 53 százalékát érik el. Budapesten kívül negyven városban elérhető a 7,2 megabites letöltési sebesség, ami saját bevallásuk szerint a gyakorlatban 1,6 megabit és 3,1 megabit közötti letöltési, illetve 1,44 megabites névleges feltöltési sebességet biztosít.

A forint / megabájt értékek nem a túlhasználati díjat jelölik, hanem azt, hogy az adott csomagban mennyibe kerül 1 megabájt adat letöltése

Fél év alatt az árak is megváltoztak, a Vodafone például 6000 forintra emelte a forgalmi korlát nélküli díjcsomag havidíját. Erről a díjcsomagról feltétlenül tudni kell, hogy ha az előfizetők fájlcserélő programokat használnak, akkor a havi adatforgalmuk nem haladhatja meg az 5 gigabájtot. A Pannon díjszabásánál pedig érdemes figyelembe venni a társaság aktuális akciót, mert aki április 30. előtt köti meg az előfizetését, annak az első három hónapban csak 990 forintot kell fizetnie. Így a tizenkét hónap alatt kifizetett díj összegéből kiszámolva 1740, 4740, illetve 9240 forintos havidíj jön ki. A T-Mobile jelenlegi akciójában is három hónapig 0 forint a havidíja annak, aki április 30-ig megköti a szerződését, és az áprilisban vásárolt előfizetések esetén a kedvezmény július 31-ig vehető igénybe.

Nézze meg az útmutatónkat!

A sebességmérés néhány kattintással, a kapcsolat sebességétől függően pár perc alatt elintézhető. Látogasson el a http://speedtest.net weboldalra, és kattintson rá a Budapestet jelölő piramisra. A teszt végén két fontos érték jelenik meg: a letöltési sebesség (download) és a feltöltési sebesség (upload). Kérjük, ezeket jegyezze le, és a Google Maps online térképen keresse meg a mérés helyét, hogy az adatokat egy térképen mindenkinek megmutathassuk. Képes útmutatónkban minden lépést pontosan bemutatunk. Személyes adatokat és emailcímeket nem teszünk közzé.