Judit
2 °C
7 °C

Wap, vagy I-mode?

2000.08.30. 18:03
Ha az NTT DoCoMo sikeresen folytatja cégvásárlási offenzíváját, a harmadik generációs i-mode mobil internetszabvány megostromolhatja a világpiacot jelenleg uraló WAP állásait.
"Amerikát is a mobiltelefon tette sikerországgá - mondta nemrég dr. Élő Gábor, a Nokia site managere a Magyar Narancsnak. Bár mi sem állunk rosszul, hiszen Magyarországot a kenyérbe sütött féldecis pohár teszi sikerországgá, Amerika sikermobil világában, - azon túl, hogy lehet-e a megyehatáron túl is használni a rádiótelefont - a legaktuálisabb kérdés a japán veszély. A japán veszély neve i-mode, a WAP konkurenciája.

A WAP (wireless application protocoll, drótnélküli eszköz protokoll) az internetezésre használható okos mobiltelefonok szabványa. Ahogyan egy böngészővel eredetileg html (hypertext markup language) dokumentumokat lehet megtekinteni, a WAP-telefon wml (wireless markup language) oldalakat.

A világon jelenleg körülbelül huszonnégyezer wap-oldal létezik. Európában a Datamonitor becslése szerint 16.5 millió wap-előfizető van, Japánban 3 millióan wapoznak. Azt azért egyelőre nem lehet állítani, hogy ezek az emberek kitartóan és szenvedélyesen wapoznának, ahol érik, aminek egyik oka, hogy a technológia újnak mondható, és az alacsony élvezeti értékét azzal ellensúlyozza, hogy drága. Jómagam több olyan embert láttam már, akinek waptelefonja van, de egyelőre egyet sem, aki önszántából, komolyan wapozott volna.

Szigettelefon

A konkurens szabvány, az i-mode egyelőre csak Japánban elterjedt. A harmadik generációs mobilrendszeren futó szolgáltatást az NTT-DoCoMo üzemelteti tízmillió előfizetővel (fogy a magyar) - tehát népszerűnek mondható.

Az i-mode dokumentum szabványa a chtml (compact html), de az i-mode-os telefonokkel vidáman lehet közönséges html-oldalakat is böngészni, csak az csúnya, nem úgy, mint a chtml. Egy i-mode telefonon ráadásul nem szükséges url-eket beírni, egy navigáló gombbal lehet a nyitóoldalról elindulni. És ráadásul biztosan olcsó is.

Demokratikus világuralom

,,Az i-mode egyszerűbb, de többen használják a WAP-ot, mert több országban működik." - mondja Nodu Morimoto a ColonDot.com i-mode-os kereső vezérigazgatója.

,,A WAP-ot konszenzussal állítottuk össze." - mondja a WAP Forum igazgatója Scott Goldman - ,,Ez egy demokratikus folyamat volt."

A WAP mögött jelenleg ötszáz szolgáltató és mobiltelefon-gyártó áll szerte a világon. Az i-mode-ot sikerre vivő NTT-DoCoMo így magányos szöcskeként veti magát a világra, illetve nem veti, mert a WAP világuralma miatt nem szívesen lépi át a Japán határt.

Az NTT az elmúlt hetek folyamán tulajdonrészt vásárolt a holland KPM-ben, és Hutchinson 3G néven közös céget alapított a Hutchinson Whampoa-val harmadik generációs engedélyek megpályázására. A lázadozás ellenére felvásárolta az amerikai Verio Communications-t, de minden héten újabb pletykák röppennek fel a japán távközlési óriás következő célpontjairól. A legutóbbiak szerint az amerikai BellSouth és az SBC Communications.

Az i-mode nem lendül teljes támadásba a WAP ellen. Az NTT DoCoMo szóvivője szerint nem fogják nyomni a technológiát, kizárólag akkor indítanak i-mode szolgáltatást, ha a helyi menedzsment kifejezetten kéri. Naná.

Egyedül a Microsoft nem tud veszteni. Az ő Mobile Explorerük a HTML-t és a WML-t is támogatja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?