Arat az iPhone Amerikában

2008.10.08. 22:30
Bár az Apple nem ad hivatalos adatokat arról, hogyan fogy az újgenerációs iPhone, az amerikai NPD piacelemző cég adatai szerint nincs oka panaszra Steve Jobsnak.

A nyáron megjelent telefon mára piacvezető lett a kategóriájában: az összes idén Amerikában eladott okostelefon 17 százaléka iPhone 3G volt (az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy ez a kiskereskedelmi forgalomra vonatkozik, a nagy céges megrendelések, amiben tipikusan a Blackberry vezet, ebben nincsenek benne).

Az iPhone-mánia legnagyobb nyertesének az AT&T telefontársaság tűnik: az NPD adatai szerint a vásárlók nagyjából harmada váltott szolgáltatót. A vándorlók fele a Verizont hagyta el az AT&T-hez kötött új telefonja miatt, a többiek nagyja a T-Mobile-tól, és a Sprinttől érkezett. A statisztikák szerint az új, olcsó iPhone a konkurencia árait is lenyomta: egy év alatt 236 dollárról 174 dollárra csökkent egy okostelefon átlagos ára Amerikában.

Az EU időközben arra igyekszik rászorítani az Apple-t, hogy adja fel a termékeibe beleépített, nem cserélhető akkumulátorok rendszerét. Az akkumulátorokban és elemekben a környezetszennyező és veszélyes anyagok (ólom, higany és társai) használatát szabályozó Restriction of Hazardous Substances Directive egy új kiegészítésében szerepel, hogy minden elektronikai berendezés elemeinek, akkumulátorai cserélhetőnek, illetve eltávolíthatónak kell lenniük, a könnyebb újrahasznosítás érdekében.

Az EU és az Apple között ez már nem az első jogi vita: a hálózatfüggetlen iPhone-t néhány országban sikerült kikényszeríteni a cégből, az iTuneson megvásárolt zenék elválasztását az iPodoktól (illetve annak engedélyezését, hogy bármilyen lejátszó képes legyen fogadni őket), egyelőre nem.  • Hírek
  • Hírek