Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Az új iPhone nem hibátlan, de mindenkinek tetszik

2008.07.11. 09:30
A pénteki premier előtt a maximumon pörög az Apple marketinggépezete, amihez készséggel asszisztálnak a nagy amerikai lapok: ugyan hosszasan sorolják a telefon hibáit, a végkicsengés mégis az, hogy kihagyhatatlan vétel.

Nem tökéletes, nem is olyan olcsó, mint az árcédula mutatja, az újdonságok jó része nem igazán működik, és továbbra is érthetetlen módon hiányoznak belőle alapvető szolgáltatások; de ezzel együtt is messze a legjobb a piacon - állapítja meg az újgenerációs iPhone-ról a New York Times, a Wall Street Journal és a USA Today tesztere szinte egyöntetűen.

3G és GPS

A 3G sebességét egyöntetűen dicsérik, a régi iPhone-hoz képest három-négyszeres a gyorsulás; gondok meglepő módon inkább az AT&T hálózati lefedettségével akadtak. Még Manhattanben is szakadozott a kapcsolat, ami mégiscsak a legsűrűbben bedrótozott helyek egyike a Földön - ez nem sok jóval kecsegteti a majdani magyar felhasználókat.

A beépített GPS képességei elég szerények, nem tud instrukciókat adni, hogy merre menjünk, csupán egy kék pöttyel jelöli a helyzetünket a térképen. Már amikor működik, mert akár annyi fém képes blokkolni a műholddal a kapcsolatot, ami agy autóban ülve felettünk van. A New York-i tesztelők külön kiemelik, hogy a felhőkarcolók között sétálva is elvész a műholdas összeköttetés - ez persze itt Magyarországon minket annyira nem fenyeget.

Folyton tölteni kell

Az akku élettartama nem ígér sok jót. Négy és fél órányi beszélgetést mértek a teszterek egy feltöltéssel, ami még rendben is van, de üresben is gyorsan fogy a szufla a telefonból: átlagos használat mellett egy nap alatt nullára lemerül a teljesen feltöltött iPhone. És akkumulátort cserélni persze még mindig nem lehet. Marad a spórolós üzemmód, a 3G kikapcsolása, amikor éppen nincs szükség rá, a fényerő letekerése, és a kilencvenes évek elfeledett reflexének felélesztésével a töltőre csatlakoztatás minden alkalommal, amikor csak lehetőségünk van rá.

Mindenki dicséri viszont a javított hangminőséget, a sima összedolgozást a céges levelezőszerverekkel, és a még korai állapotban levő, külső fejlesztésű alkalmazásokat. Viszont továbbra sem lehet memóriakártyát csatlakoztatni az iPhone-hoz, nem tud videót felvenni, MMS-t küldeni, a böngészője nem támogatja se a Flash-t, se a Java-t, ami egészen érthetetlen. És mindezek ellenére minden teszt azzal fejeződik be, hogy akinek régi iPhone-ja volt, az váltson erre, akinek meg sosem volt ilyenje, próbálja ki, és úgyis beleszeret.

Hány forint 200 dollár?

A telefon egyik fő vonzereje a 200 dolláros ár, amit a magasabb előfizetési díj ellensúlyoz: a kétéves hűségnyilatkozat lejártakor az AT&T új előfizetői 240 dollárral fizettek többet, mint akik a régi iPhone-t választották - tehát összességében drágább az új modell. A hazai árakról egyelőre senki nem tud semmit, mindenesetre bíztató, hogy az európai országok nagyjából tartják magukat a készülék 200 dolláros árához, nincs meg a szokásos egy az egyben dollárról euróra váltás, mint a tengerentúlról érkező termékek többségénél. Tehát akár 30-35 ezer forint körüli árra is számíthatunk, amihez persze ijesztő havidíj, és szigorú hűségnyilatkozat fog társulni.

A milliárddolláros telefon

Az iSuppli elemzőcég szerint a premier napján nagyjából 1-2 millió új iPhone-t fog eladni az Apple. Becslések szerint a cég 500 dollárt nyer minden egyes eladott készüléken (a vásárló mellett az adott ország exkluzív iPhone-telefonszolgáltatója is súlyos pénzeket fizet minden telefon után az Apple-nek), így a 22 országban egyszerre startoló 3G-s iPhone akár egymilliárd dollárt is hozhat Steve Jobsék konyhájára induláskor.