Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Impotenssé tesz az iPhone?

2007.10.16. 12:40
Az Apple mobiltelefonját a Greenpeace egy független minőségellenőrző céggel vizsgáltatta meg. A készüléket szétszedték, és minden egyes darab összetételét elemezték. Kimutatták, hogy a 18 belső és külső alkatrész közül 9 tartalmaz a környezetre és az egészségre ártalmas anyagokat.

A vizsgálat során a beépített antennában brómot találtak, ami maró hatású és mérgező anyag, emiatt más telefongyártó cégek már nem használják. Az Apple a pvc-ről sem tud lemondani, több alkatrész is tartalmazza a veszélyes műanyagot, amelynek gyártása során is környezeti kár keletkezik, ha pedig megég, akkor súlyosan egészségromboló dioxin szabadul fel, érvel a környezetvédő szervezet.

Az iPhone a harmadik Apple-termék, amelyet a Greenpeace 2006 óta bevizsgáltatott. Az iPod Nano médialejátszó és a MacBook Pro laptop vizsgálata is veszélyes vegyi anyagok jelenlétét mutatatta ki. A környezetvédők azt is kifogásolják, hogy egyetlen iPod-modell akkumulátorát sem lehet cserélni és ugyanez a helyzet az iPhone-nal is. A rendkívül modern és innovatív cég hírében álló Apple az elavult vagy kidobott termékek újrahasznosításában sem jeleskedik, áll a jelentésben.

Az Apple rendre az utolsók közé kerül a 14 legnagyobb elektronikai gyártót ökológiai szempontból rangsoroló listán, amelyet a Greenpeace negyedévente publikál. A legfrissebb rangsorban az amerikai cég a 12. helyet foglalja el a Hewlett Packard (13.) és a Panasonic (14.) között. A leginkább környezetbarát cég a Greenpeace szerint a Nokia, utána a Sony Ericcson és a Dell következik. Az Apple nem fogadja el a Greenpeace elemzési szempontjait, a cég szerint termékeik környezeti szempontból is kiválóak. Kedd reggel az Apple szóvivője a Macworldnek nyilatkozott: "Mint minden Apple-termékkel kapcsolatban, az iPhone-nál is betartjuk a káros anyagokra vonatkozó szabályokat, termékeink a szigorú standardoknak megfelelőek. Ahogy azt Steve Jobs már korábban bejelentette, 2008 végére önkéntesen kiiktatjuk a gyártásból a PVC és a bróm használatát" - fogalmazott.

"Mivel Európában, így Magyarországon sem forgalmazzák az iPhone-t, erről a hírről az Apple-központtal való egyeztetés előtt nem tudok nyilatkozni" - mondta az Indexnek Emanuele Massimo, az Apple magyaroszági képviseletének vezetője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!