Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Az Apple kinyírja a feltört
iPhone-okat

2007.10.01. 13:15
Jól gondolja meg minden feltört iPhone tulajdonosa, felteszi-e a telefon szoftverének legújabb frissítését, az ugyanis peches esetben egy féltéglával egyenértékűvé változtathatja a készüléket.

Az Apple legújabb szoftverfrissítése csúnyán keresztbe tesz a megbütykölt, az AT&T hálózatáról leválasztott iPhone-ok tulajdonosainak. A cég egy hétre előre figyelmeztetett mindenkit, hogy a frissítés nem lesz kompatibilis a telefonra nem hivatalos forrásból telepített programokkal, és a nem AT&T-s SIM-kártyákkal. Az 1.1.1 (3A109a) jelzésű patch egyébként az iTunes Wi-Fi Music Store zeneáruházhoz való hozzáférést és néhány biztonsági rés befoltozását tartalmazza.

A frissítés (amit egyébként nem kötelező feltenni) nem elégszik meg azzal, hogy elvágja a feltört telefonokat minden szolgáltatótól, ami nem az AT&T, de tönkretesz minden nem hivatalosan telepített szoftvert, és - a töréshez használt módszertől függően - egyes készülékeket úgy lefagyaszt, hogy azok az eredeti SIM-kártyát visszatéve sem működnek tovább.

Az Apple előre szólt

A felháborodott iPhone-tulajok pert fontolgatnak a cég ellen, miközben már terjednek a telefont az 1.1.1-es verzióról a régi, 1.0.2-re visszaállító módszerek dokumentációi. A szlengben a frissítést brickingnek, azaz téglázásnak nevezték el, ugyanis rosszabb esetben a telepítés után a feltört iPhone nagyjából egy téglával lesz egyenértékű. Jennifer Bowcock, az Apple szóvivője a New York Timesnek elmondta, a cégnek nem állt szándékában tönkretenni egyetlen telefont sem, akkor sem, ha azok illegálisan módosítottak (a vásárló egyébként a töréssel megsérti a céggel kötött szerződést, így a garanciát is elveszíti), és a patch telepítése előtt figyelmeztet is az iTunes, hogy nem vállalnak felelősséget a feltört telefonokért.

Nincsenek hivatalos információk arról, mennyi feltört iPhone lehet világszerte, de a töréshez használt programok (jó néhány ingyenesen letölthető is van) különösen népszerűek, főleg Európában, ahol novemberig nem lehet hivatalosan iPhone-hoz jutni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!