Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megnyomorít az SMS?

2001.06.12. 10:07
A következő években a kézízületek duzzanata és a hüvelykujj ízületi gyulladása járványos méretekben jelentkezhet a nyugati világban - figyelmeztetnek kutatók. A várható kézbántalmak oka a fiatalok SMS-író mániája lehet.
A járványt természetesen nem egy vírus, hanem a fiatalok akut 'mobiltelefonitisze' válthatja ki. A telefon apró billentyűzetén naponta számtalan SMS-üzenetet pötyögnek be, többnyire egy kézzel, a hüvelykujjat használva.

Az ujjak ízületei úgy kopnak, mint egy olajozatlan gép alkatrészei
Andrew Chadwick a rosszul megtervezett billentyűzetek ártalmas hatásaival foglalkozik a brit Repetitive Strain Injury (ismétlődő terhelés okozta sérülések, RSI) társaság tagjaként. Véleménye szerint a mobiltelefon billentyűit kezelő hüvelykujj olyan kis mozgásokat végez, hogy nem élénkül fel a vérkeringés. Ez annyit jelent, hogy az ujjak ízületei úgy kopnak, mint egy olajozatlan gép alkatrészei.

A szakértő a betegséget szövegesüzenet-betegségnek (TMI, Text Message Injury) nevezte el. Állítása szerint könnyen előfordulhat, hogy 20 év múlva a tönkrement kezek miatt egész Nagy-Britannia beperli a mobiltelefon-gyártókat.

Amilyen meglepő az SMS-járvány lehetősége, olyan egyszerű a megelőzés. Ez nem más, mint a zsebpénz csökkentése. Míg tavaly a szöveges üzenetek forgalma meghétszereződött, az idén Nagy-Britanniában stagnálni látszik a forgalom. Emögött a tinédzserek vásárlóerejének megcsappanása állhat.