Alfréd
5 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Megnyomorít az SMS?

2001.06.12. 10:07
A következő években a kézízületek duzzanata és a hüvelykujj ízületi gyulladása járványos méretekben jelentkezhet a nyugati világban - figyelmeztetnek kutatók. A várható kézbántalmak oka a fiatalok SMS-író mániája lehet.
A járványt természetesen nem egy vírus, hanem a fiatalok akut 'mobiltelefonitisze' válthatja ki. A telefon apró billentyűzetén naponta számtalan SMS-üzenetet pötyögnek be, többnyire egy kézzel, a hüvelykujjat használva.

Az ujjak ízületei úgy kopnak, mint egy olajozatlan gép alkatrészei
Andrew Chadwick a rosszul megtervezett billentyűzetek ártalmas hatásaival foglalkozik a brit Repetitive Strain Injury (ismétlődő terhelés okozta sérülések, RSI) társaság tagjaként. Véleménye szerint a mobiltelefon billentyűit kezelő hüvelykujj olyan kis mozgásokat végez, hogy nem élénkül fel a vérkeringés. Ez annyit jelent, hogy az ujjak ízületei úgy kopnak, mint egy olajozatlan gép alkatrészei.

A szakértő a betegséget szövegesüzenet-betegségnek (TMI, Text Message Injury) nevezte el. Állítása szerint könnyen előfordulhat, hogy 20 év múlva a tönkrement kezek miatt egész Nagy-Britannia beperli a mobiltelefon-gyártókat.

Amilyen meglepő az SMS-járvány lehetősége, olyan egyszerű a megelőzés. Ez nem más, mint a zsebpénz csökkentése. Míg tavaly a szöveges üzenetek forgalma meghétszereződött, az idén Nagy-Britanniában stagnálni látszik a forgalom. Emögött a tinédzserek vásárlóerejének megcsappanása állhat.