István, Vajk
17 °C
34 °C

Kikapcsolja a kamerás mobilt a biztonsági rendszer

2003.09.15. 17:29
Egy brit cég olyan rendszert fejlesztett ki, mely képes kikapcsolni a kamerával felszerelt mobiltelefonok fényképezési funkcióját.
Az Iceberg Systems már teszteli a Safe Havennek (Biztos Menedék) elnevezett rendszert, ami jeladókból és egy szoftverből áll, amit a kamerás telefonokra telepítenek, írta a News.com. Ha egy ilyen telefonnal belépnek egy Safe Havennel védett területre, az automatikusan kikapcsolja a fényképezési funkciót. Amikor a telefon kikerül a jeladók hatósugarából, a kamera újra üzemelni kezd.

Sok helyen tilos

Az elemzők szerint öt éven belül csaknem egymilliárd kamerás mobil lesz forgalomban. Egyes vállalatok, például a Samsung, az LG Electronics vagy legutóbb a Volkswagen megtiltotta az alkalmazottaknak és a látogatóknak az ilyen készülékek használatát a fejlesztő- és gyártóüzemekben, az ipari kémkedés veszélye miatt. Edzőtermekben és strandokon is egyre gyakrabban tiltják meg a kamerás mobilok használatát. Szaúd-Arábiában tilos ilyen telefonokat használni, és Kína is gondolkodik a betiltásukon. Az Iceberg Systems emiatt igyekezett egy alternatív megoldást találni.

Patrick Snow, az Iceberg Systems ügyvezető igazgatója elmondta, hogy már folytatnak tárgyalásokat a technológia teszteléséről nagyobb mobiltelefon-gyártókkal. Bár a rendszert úgy fejlesztették ki, hogy a fényképezést akadályozza meg, kis átalakítással ki lehet vele kapcsoltatni a csengetést színházakban vagy az SMS-funkciót iskolákban. Ezekkel a lehetőségekkel azonban egyelőre nem foglalkoznak, mondta Snow.