Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Kikapcsolja a kamerás mobilt a biztonsági rendszer

2003.09.15. 17:29
Egy brit cég olyan rendszert fejlesztett ki, mely képes kikapcsolni a kamerával felszerelt mobiltelefonok fényképezési funkcióját.
Az Iceberg Systems már teszteli a Safe Havennek (Biztos Menedék) elnevezett rendszert, ami jeladókból és egy szoftverből áll, amit a kamerás telefonokra telepítenek, írta a News.com. Ha egy ilyen telefonnal belépnek egy Safe Havennel védett területre, az automatikusan kikapcsolja a fényképezési funkciót. Amikor a telefon kikerül a jeladók hatósugarából, a kamera újra üzemelni kezd.

Sok helyen tilos

Az elemzők szerint öt éven belül csaknem egymilliárd kamerás mobil lesz forgalomban. Egyes vállalatok, például a Samsung, az LG Electronics vagy legutóbb a Volkswagen megtiltotta az alkalmazottaknak és a látogatóknak az ilyen készülékek használatát a fejlesztő- és gyártóüzemekben, az ipari kémkedés veszélye miatt. Edzőtermekben és strandokon is egyre gyakrabban tiltják meg a kamerás mobilok használatát. Szaúd-Arábiában tilos ilyen telefonokat használni, és Kína is gondolkodik a betiltásukon. Az Iceberg Systems emiatt igyekezett egy alternatív megoldást találni.

Patrick Snow, az Iceberg Systems ügyvezető igazgatója elmondta, hogy már folytatnak tárgyalásokat a technológia teszteléséről nagyobb mobiltelefon-gyártókkal. Bár a rendszert úgy fejlesztették ki, hogy a fényképezést akadályozza meg, kis átalakítással ki lehet vele kapcsoltatni a csengetést színházakban vagy az SMS-funkciót iskolákban. Ezekkel a lehetőségekkel azonban egyelőre nem foglalkoznak, mondta Snow.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?