Sára, Márió
2 °C
6 °C

József Attila találkozása Yodával

2005.11.14. 21:02
A virtuális szobroknak nem kell közterület-foglalási engedély, viszont könnyűszerrel át lehet gyalogolni rajtuk. Tukora Balázs egyedülálló projektjét beválogatták a Budapesti Őszi Fesztivál köztéri szobrai közé, de egy megfelelő kamerás mobillal bárki a családi fotóalbumba csempészheti Yoda mestert.

Nagyot néznének a Szent István Bazilika előtt rutinszerűen csattintgató turisták, ha ugyanazt látnák a gépük keresőjében, amit Tukora Balázs lát a sajátjában. Az ő kamerás Nokiájának kijelzőjén ugyanis galambok és turisták helyett Yoda mester mellszobra tölti ki a templom előtti díszköves placcot. Mint minden szoborhoz, az ezüstszínű Yodához is közel lehet menni, körbe lehet járni, a fejét viszont nem lehet fényesre simogatni, mert ez a Yoda, bár köztéri szobor, egy négyzetcentit sem foglal a köztérből. Viszont az gyalogol át rajta, aki akar.


Nézegessen virtuális szobrokat!
Tukora Balázs műve, a virtuális térbe helyezett és a valós térben mobilkamerával megjeleníthető szobor díjat nyert a Budapesti Őszi Fesztivál és az ARC közös köztériszobor-pályázatán - párja, egy három dimenziós bika októberben az Oktogonon lebegett, amíg a térbe vetítéséhez szükséges, járdára festett ábrát el nem koptatták a járókelők.

"Eredetileg nem akartam jelentkezni, aztán beugrott, hogy kéne csinálni egy ilyen virtuális szobrot" - mondja a művész, aki tavaly hűtőszekrény méretű koldusautomatájával indult és állított ki ugyanezen a pályázaton. "Beadtam a 3D Studiós látványtervet, azt mondtam, hogy én ezt meg tudom csinálni, ők meg elfogadták. Akkor elkezdtem rajta tökölni, de kiderült, hogy ez nem triviális feladat. Fél évig éjjel-nappal ezt írtam, mire befejeztem."

A 33 éves Tukora, aki a Pécsi Tudományegyetemen tanít robotikát és mesterséges intelligenciát, úgy oldotta meg a feladatot, hogy vonalakból és pöttyökből álló alakzatot helyez el oda, ahova a szobrot szeretné állítani. A kamerás mobilon futó program, amelyet Javában írt, felismeri a formát, a referenciapontokból kiszámolja a kamera pozícióját és orientációját, majd a virtuális térbe varázsolja a szobrot.

Ilyet még nem csinált senki

Használati utasítás
A Virtuális Szobor program ingyen letölthető a wap.t-zones.hu Letöltések rovatából. A Súgóban leírt beállítások elvégzése után elég a mobiltelefon kameráját a referenciaábra felé fordítani, és megjelenik a szobor - egyelőre Yoda vagy bika képében. A program a következő Java-képes telefonokon működik: SonyEricsson J300i, K300i, F500i, K500i, K700i, Siemens S65, SL65, CX70, CF75, CF76, CX75, M75, S75, SL75, SXG75, Nokia 6111, 6265, 6265i, 6270, 6280, 6630, 6680, 6681, 6682, N70, N90, N91.
"Olyan szintű algoritmus lett, hogy konferenciákra lehet vele menni. Ilyet még nem csinált senki. Nagyon összetett program, először a képfeldolgozás, aztán össze kell szedni a referenciapontokat, ki kell őket nyerni a képből, amihez mintafelismerést használok, és akkor jön az inverz perspektivikus transzformációs számítás'" - mondja Tukora, aki a szobrászkodás mellett írt már neten játszható focis programot és ifjúsági sci-fit is - a 10-14 éveseknek szánt Zsákbamacska-hadművelet magánkiadásban jelent meg Pécsett.

A szoborprogramnak létezik házilag használható desktop-változata is - ehhez elég színes printerrel kinyomtatni a piros-kék referenciaábrát, letölteni és a mobiltelefonra telepíteni a Java-programot, és máris ott vigyorog Yoda a csipketerítőn. A kültéri változathoz nagyobb ábra kell, amely a kinti fényviszonyok miatt fehér vonalakból és piros körökből áll. A program mindössze 60 kilobájt, ami ahhoz képest csoda, hogy a feladat rendkívül bonyolult és számításigényes. Fennakadás nélkül nem is megy a szobrászkodás: az alkalmi, papírból készült referenciaábrát könnyen elfújja a szél, és csak sokadszori próbálkozásra készül értékelhető kép Yodáról a Bazilika előtt, illetve a Duna-parton, Marton László József Attila- szobrának társaságában.

Művészet a gyakorlatban

"Vannak még korlátok" - mondja a művész -, "a szobornak tömörnek kell lennie, színesnek, alacsony poligonszámúnak, és durva textúrákat kellett rátenni. A programot úgy írtam meg, hogy belevettem egy kis siemenses részt, egy kis nokiás részt. Erre a megvalósítási hibák miatt van szükség, a Siemensre például általában nehéz fejleszteni. Ez még kezdetleges technológia, de ha nagyobb lesz a telefonok memóriakapacitása, nagyobb képeket is tud majd kezelni."

Szörnyű érzés egy művészt alkotásának gyakorlati hasznáról faggatni, de Tukora már gondolt rá, hogyan lenne hasznosítható a technika pénzes kontextusban: virtuális szobor készíthető akár egy fotelről, amelyet a vásárló bepróbálhat a nappaliba. "Ha fotelt akarsz venni, letöltöd a modelljét a bútorbolt honlapjáról, otthon leteszed az ábrát a fotel helyére, és mobillal megnézed, hogy néz majd ki a szobában. De használható az építészetben is: a tervező odaadja a leendő épület 3d-s objektumát, installálod a programot, és megnézed, milyen lesz a házad azon a telken, amit kinéztél."