Ágnes
-5 °C
2 °C

Játék helyett mobilt kérnek a gyerekek

2002.12.11. 11:49
Sok gyermek mobilt kér szüleitől karácsonyra. Egy pszichológus ezt a csoportbefolyásolásnak tudja be, hiszen a 8-12 éves korú gyermekek 21 százalékának már van ilyen készüléke. Mindeközben Bangladeshben megtiltották a 16 év alatti gyermekek számára a mobil használatát. Nagy-Britanniában pedig arra figyelmeztettek, hogy a marokfon sugárzása ártalmas lehet a fejlődő szervezetre.
Számos szülő már szembesült azzal, hogy gyermekeik karácsonyi kívánságlistáján már nem Barbie baba és nem is a Hot Wheel nevű őrület szerepel, hanem mobiltelefon.

Minden ötödiknek már van

A 8-12 éves gyermekek 21 százalékának már van mobilja - állítja a SpectraCom kutatása. Azok a gyermekek viszont akik nem tartoznak a fenti csoportba folyamatosan zaklatják szüleiket azért, hogy vegyenek nekik egyet.

Robert Butterworth, egy Los Angelesi pszichológus szerint a társasjátékok már untatják a gyerekeket. A szakember hozzátette: mindenki, aki dolgozott gyermekekkel ismeri a csoportbefolyás tényét. Azaz, ha valaki birtokol valamit, akkor mindenki másnak is ugyanaz a dolog kell. A mobiltulajdonos gyerekek léte valahol fájó gondolat sok felnőtt számára.

Árt, vagy nem árt?

Miközben nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a mobilok által kibocsátott sugárzás visszafordíthatatlanul hat a fiatal agyra, azt sem igazolta senki, hogy a különféle rádiófrekvenciáknak ne lenne ilyen hatása. Figyelmeztető jel lehet, hogy Bangladeshben az év elején megtiltották a mobil használatát a 16 év alatti gyermekek körében. Nagy-Britanniában pedig arra figyelmeztettek, hogy a mobiltelefon használata ártalmas lehet a gyermekek fejlődő agyára.

A tanárok rosszalló tekintettel nézik, ha az osztályban marokfont használnak a gyerekek, és gyakran el is kobozzák azokat a figyelmeztetésre fittyet hányó tanulóktól. A San Franciscoi Clarendon Iskolában például a szülők és a tanárok szigorú intézkedéseket hoztak az iskolai mobilhasználat ellen, annak ellenére, hogy sokuknak van ilyen készüléke.

A költségek a legfőbb okai annak, hogy Becky Boyd nem vásárol 10 éves gyermekének mobiltelefont. Számos iskolatársának már van mobilja, de csak úgy használják azt, mint a legújabb Game Boyt - tette hozzá az anya. Boyd úgy vélekedett, hogy kissé nevetséges, amikor kisgyermekek sétálnak fel-alá az utcán mobillal a kézben. De számos szülő, ki nem törődik gyermeke biztonságával, kitart amellett, hogy gyermekük bármikor, bárhová magával vigye a mobilt.

Nyugalmat ad

Cathryn Tobin például úgy vélekedett: nagy nyugalmat ad neki, hogy mindhárom (10, 12, 14 éves) gyermekének van telefonja és bármikor tud velük beszélni. Az anya azt is hozzátette, hogy fiatalabb lánya felelősséggel bánik a telefonjával. Mindig magával viszi, és sosem merül le. Jyl Steinbeck szintén kitart amellett, hogy 9 éves kisfia Scott mindig magával vigye telefonját.

Scott főként arra használja mobilját, hogy felhívja barátait, illetve Brick Game nevű játékot játsszon rajta. A gyerek még csak harmadik osztályos, de sosem mutatta, hogy félne telefonja ellopásától.

Amennyiben a szülők nem tudnak, vagy nem akarnak mobilt vásárolni gyermeküknek, nem kell aggódniuk amiatt, hogy tönkremenne fiuk ünnepe. Wil Caruso 10 éves fia Boyd például azt mondta, hogy mobiljának újdonsága mára megkopott. Amikor a Village Voice riporterei megkérdezték tőle, hogy mit szeretne karácsonyra, Boyd gondolkodás nélkül rávágta, hogy távirányítású helikoptert.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!