Emőke
-4 °C
9 °C

Mobilleszerelés

2004.06.14. 14:44
Üzleti ügyfelei nyomására a Sprint amerikai mobilszolgáltató egyes csúcsmobiljait kameramentes változatban is kínálni fogja. A vállalatok és a hivatalok egyre jobban tartanak a kémkedésre használható kamerás telefonoktól.
Évekkel ezelőtt a mobiltelefon még nehéz és hatalmas berendezés volt, így jogosan számított az elfoglalt menedzserek státusszimbólumának. Időközben viszont az apró méretűre zsugorodott készülékek a hétköznapi munka eszközévé váltak. Segítségük nélkül sok cég simán lehúzhatná a rolót.

Az egyre több funkcióval megtömött mobiltelefonok azonban nagyobb biztonsági kockázatot is jelentenek. Mindenekelőtt a fényképezési funkciótól lesz hidegrázása a cégek és hivatalok biztonsági főnökeinek.

Ráfér a dokument

Hiszen időközben a telefonok egy megapixeles képeket is készíthetnek, ekkora felbontással pedig már a bizalmas információt tartalmazó dokumentumok is kényelmesen megörökíthetőek.

Ezért az amerikai mobilpiac negyedik legnagyobb szereplője, a Sprint konkrét lépéseket tervez az ügyfelek aggodalmára válaszul. A Palm-Smartphone Treo 600 a jövőben kamerátlanított változatban is kapható lesz.

Kamerák raus

A kamerás mobilok sok területen jelentős előnyökkel járnak. Néhány vállalat azonban érthető biztonsági kockázatként tekint rájuk, hiszen a bizalmas anyagok nyom nélkül lemásolhatóvá válnak, mondta a Financial Timesnak Phil Bowman, a Sprint alelnöke.

Bowman ugyan nem kívánt cégneveket megadni, megerősítette viszont hogy nagy pénzügyi vállalatok és kormányzati hivatalok is aggodalommal szemlélték a kamerás telefonok bevonulását.

Egyes cégek, például az Intel és a Samsung az ipari kémkedés megelőzésére már korábban megtiltották a kamerás telefonok bevitelét a területükre.

A Nokia nem érti

Amerikai bíróságokon és a hadsereg szolgálati helyein szintén tilos az ilyen készülékek használata, ahogy fitneszstúdiókban és nyilvános strandokon is árgus szemmel keresik a kukkoló mobilokat.

A finn Nokia illetékesei azonban nem igazán tudják beleélni magukat az ilyen problémákba. A cég szóvivője kijelentette, hogy a Minox és a Leica már 25 évvel ezelőtt készített a mai telefonokkal összevethető méretű fényképezőgépeket.