Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Kína betiltotta a horoszkóphirdetéseket

2005.02.08. 17:04
Újabb megsemmisítő csapást mért Kína a digitális tartalomra: egy pc-s futballszimulátor és a Sims 2 után most a mobiltelefonos horoszkópok televíziós hirdetéseit is betiltotta.

A kínai kormány ismeretlen okokból betiltotta a mobiltelefonokra szánt horoszkópok és sms-jóslatok televíziós hirdetését, jelentette a BBC. A rendeletet hétfőn hozták nyilvánosságra. Egyes a horoszkóp-előfizetésekből és mobiljóslásból élő kínai cégek most a létüket látják veszélyben. A Szina helyi tartalomszolgáltató egyenesen azt állítja, hogy a döntés következtében akár 25 százalékkal is csökkenhetnek 2005 első negyedévére prognosztizált bevételei, amelyeknek legalább a fele származik a mobiltelefonokra küldött horoszkópokból.

Megapiac, megapénz

A Szina és a hozzá hasonló tartalomszolgáltató cégek óriási hasznot húznak a Kínában egyre népszerűbb mobilokra közvetített tartalomból: a vállalat csak tavaly kétszázmillió dolláros bevételt könyvelt el. Most, hogy nem hirdethet a televízióban, a vállalat kénytelen más bevételi forrás után nézni, és olyan tartalommal üzletelni, ami a kormány szerint is képernyőképes. Kína a világ legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő mobilpiaca. Az Itfacts statisztikái szerint az országban több mint negyedmilliárdan használnak mobiltelefont, és egy átlagos hónapban a mobilozók összesen 15 milliárd sms-t küldenek.

A Szina vezetője a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy a rendeletnek súlyos következményei vannak a cégre nézve, és elmondta, hogy a teljesen váratlan politikai döntések rossz hatással vannak a gazdasági növekedésre. A cég részvényeinek árfolyama a bejelentést követően 20 százalékkal esett a New York-i tőzsdén.

Kína egyébként tavaly a mostanihoz hasonló szankciókat hozott a pornográf tartalmú üzenetek sms-ben való terjesztésének megfékezésére is, és előszeretettel csap le olyan a gyermekekre, a fennálló politikai rendszerre vagy az ország integritására törő gonoszságokra, mint a Tajvant Kínától különálló országként feltüntető Football Manager 2005 vagy az online életszimulációs játék, a Sims 2.

15%
4999 Ft
4250 Ft
20%
2999 Ft
2400 Ft