Auguszta
-3 °C
2 °C

Virágzik a mobilkikódolás

2005.09.12. 10:15
Rengetegen foglalkoznak üzletszerűen a kártyafüggő mobilok kikódolásával, annak ellenére, hogy akár ötéves szabadságvesztéssel is büntethetők.

A mobiltelefonok kikódolása nem igényel különösebb szakértelmet, és beruházást sem. A művelethez ugyanis elegendő egy illegálisan, legfeljebb ötvenezer forintért beszerezhető doboz, amelyet aztán csatlakoztatni kell a számítógéphez, s az ott szabadon elérhető programokkal egy avatottabb kéz fél órán belül elkészül a munkával, potom 1-2 ezer forintért. Aki nem akar kockáztatni, mindezt elvégeztetheti a telefontársasággal is, igaz, ott körülbelül tízezer forintot kérnek ezért.

Bünteti a törvény

Egyre kevesebb, de még ma is számtalan az emiatt indított eljárás - tudta meg a Napi Gazdaság a témával foglalkozó jogászoktól. Ormós Zoltán ügyvéd szerint pedig érdemes lenne a Büntető törvénykönyv újabb kodifikációja során átgondolni, hogy az ilyen esetek elkövetőivel szemben nem polgárjogi eljárást kellene-e alkalmazni. Emellett a büntetés során a jelenleginél jobban kellene differenciálni az alkalmilag és az üzletszerűen "kikódolók" között. Azok az ügyfelek pedig, akik vágyaik telefonját nem a szolgáltatójuktól, hanem a konkurens cégektől szerzik be, - mert a szolgáltatónál nem vagy sokkal drágábban kapható - és azt valaki mással illegálisan kikódoltatják, akár kétéves börtönbüntetést is kaphatnak. A kikódolás vagyis a telefon SIM-lockjának a kiütése ugyanis ma minden esetben a Büntető törvénykönyv hatálya alá tartozik, s erre a szolgáltatók fel is hívják leendő ügyfeleik figyelmét abban a nyilatkozatban, amelyet a kedvezményes készülék vásárlásakor aláíratnak velük, s amelyet az ügyfelek gyakran figyelmen kívül hagynak.

Szakértők szerint egyébként a telefontársaságok az elrettentés miatt teszik be ezt a passzust a nyilatkozatba, ugyanis nem szeretik, ha az ügyfél által olcsón megvett készülékből nagyobb értékű, s más szolgáltatónál is használható kártyafüggetlen telefont fabrikálnak, hisz a telefon beszerzési ára és a kereskedelmi ára közötti különbséget a távközlési vállalat állja, annak fejében, hogy az ügyfél a következő két évben az előfizetőjeként az ő számláját szaporítja. A Pannon GSM az értékesítést követően minden esetben folyamatosan nyomon követi, ellenőrzi, hogy a megvásárolt támogatott készüléket valóban az ő hálózatán használják-e - mondta el a Napi Gazdaságnak Somlyai Dóra kommunikációs igazgató. Ha arra utalnak a körülmények, hogy visszaélés történt, akkor a társaság a rendőrséghez fordul és feljelentést tesz.

Mindent megtud a rendőrség

A mobilcégek csak annyit tudnak megállapítani, hogy a hálózatban használják-e az általuk eladott készüléket, de a rendőrség betekinthet másik szolgáltatóhoz is, így viszonylag könnyűszerrel beazonosítható a készülék további élete. Somlyai Dóra elmondta még, hogy az elmúlt években több mint tízezer ilyen eljárást kezdeményezett a Pannon GSM, s az ügyek szinte kivétel nélkül a visszaélések bizonyításával, az elkövetők elmarasztalásával zárultak. (Feltehetően a másik két mobilcégnél is hasonló a helyzet, így a jogi esetek száma minden bizonnyal több tízezerre tehető).