Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Az unió fokozná a megfigyelést

2005.07.26. 12:30
Az Európai Bizottság azt fontolgatja, hogy komolyan megszigorítja a mobil- és internetes kommunikációs csatornák ellenőrzését. Felhasználói "mozgásprofilok" készülnének, és szerte Európában egy évig őriznék a kapcsolódási adatokat. Mint ismeretes, Magyarországon már most három évig őriznek meg mindent, a mozgási adatok rögzítése pedig nyílt titok.

A terror elleni harc keretében az Európai Unió fokozott hangsúlyt helyez az adatgyűjtésre. A Münchenben megjelenő Focus hetilap arról számol be, hogy az Európai Bizottság rövidesen olyan törvényjavaslatot terjeszt be, amely a szolgáltatóknak az internetes adatok fél éves, a telefonadatok egy éves tárolását írja elő.

A Focus szerint erre a kompromisszumra jutott Viviane Reding médiáért felelős főbiztos és Franco Frattini jogi főbiztos. Az uniós tagállamok igazságügyi és belügyminisztereinek korábbi tanácskozása után felröppentek olyan hírek, hogy az internetes és telefonadatok őrzésének általános meghosszabbítását tervezik.

Csak a hívószám kell

Több uniós tagállamban jelenleg 90 napos határidőt követően törlik a rutinból gyűjtött adatokat. Német távközlési szolgáltatók korábban attól tartottak, hogy a meghosszabbított tárolás rájuk háruló többletköltsége elérheti a 150 millió eurót is. Mint lapunk megírta, nálunk már most három évig őrzik a kapcsolódási adatokat.

Az uniós tervezet csak a kapcsolási számok megőrzését célozza, a beszélgetések tartalmát nem figyelnék. Adatvédők korábban kritikával illették a minden eshetőségre felkészülő adatmentés ötletét. Miközben a bűnözők könnyedén kibújhatnak az azonosítás veszélye alól, a békés polgárok veszélyben érezhetik a megfigyeléstől mentes kommunikációhoz fűződő jogaikat. Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman az Indexnek korábban elmondta, hogy uniós kollégáival együtt aggályosnak tartja a "később jó lehet valamire" típusú adatrögzítést.

Sok átvilágított jómunkásember

A Die Welt hétfői számában a Bizottság 17 oldalas, nem nyilvános iratát ismerteti. A dokumentum azt követeli, hogy az internet-, telefon- és mobilhasználókat a használat első másodpercétől az utolsóig nyomon kövessék. Eközben rögzíteni kell, hogyan mozog az adott személy a kommunikációs hálózaton belül.

A javasolt irányelv nem csak a felhasználó hívószámát, nevét és lakcímét rögzítené, de a beszélgetések illetve internetes böngészés célját, dátumát, időpontját és időtartamát, illetve a kommunikáció módját és eszközét.

Az Európai Bizottság végül mozgási profilok összeállítására törekszik, írta a Die Welt. Így például ugyanúgy rögzítenék a mobilfelhasználó helyváltoztatását, ahogy annak tényét, hogy az internetes hozzáférés asztali pc-ről vagy hordozható kéziszámítógépről történik.