Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Ellophatatlan mobil termékenységkijelzővel

2006.10.31. 12:06
Egy kisebb országnak is becsületére válna az a védelmi rendszer, amellyel a japán Docomo felszerelte legújabb, P903i jelzésű mobilját. Mivel a telefont nőknek szánták, van benne receptadatbázis, termékenységkijelző és hívásszimulátor is.

Ha attól fél, hogy ellopják vagy elveszíti a mobilját, vagy bilincselje a csuklójához, vagy válasszon egyet a japán Docomo legújabb telefonjai közül, amelyeknek többszörös védelmi rendszere egy kisebb országnak is becsületére válna.


A P903i és a lopásgátló kártya
A japán mobilszolgáltató legújabb, P903i jelzésű telefonját első körben néhány kortárs gépjárműhöz hasonlóan kártyás azonosító rendszer védi: a fekete plasztikkártyát a tulajdonos magánál - például a zsebében vagy a táskájában - tartja, és a telefon jelez, ha gazdája bizonyos távolságnál messzebb került a telefontól. A tulajdonos kiválaszthatja, hogy 8, 20 vagy 40 méteres távolságnál riasszon a készülék. Ha a kártya vész el, de a telefon megvan, a mobilt életre lehet ugyan kelteni, de működni csak egy új kártyával fog.

A Panasonic által gyártott telefon tervezői arra a valószínűtlen eshetőségre is felkészültek, hogy a tolvaj magáévá teszi ugyan a készüléket, de nem távolodik el vele az előre beállított biztonsági határon túlra (példa: a tulajdonos a konyhában főz, a tolvaj a nappaliban illetéktelenül próbálja használni a telefont.) A megoldás az arcfelismerés. A tulajdonosnak a készülék konfigurálásakor legalább három, legfeljebb tíz arcképet kell készítenie magáról, lehetőleg minden olyan helyzetben, ahogy elő szokott fordulni, tehát szemüveggel, sminkkel, bajusszal vagy ezek nélkül.

Figyelem, Ön most termékeny!

De mi van akkor, ha a mindenre elszánt tolvaj szerez a tulajdonosról egy fotót, és azzal próbálja átverni a rendszert? A japán mérnökök válasza erre a kihívásra a telefonba épített pislogásszenzor, amely arra hivatott, hogy megállapítsa, életben van-e, aki használni próbálja. A telefon egyedi biometrikus azonosító, a két szem közötti távolság pontos mérésével dönti el, hogy az arra jogosult kísérletezik-e vele.

Ez mind szép, de mi van akkor, ha egy egypetéjű ikerpár egyik tagja próbál hívást kezdeményezni az ikerpár másik tagjának telefonjáról? Itt lép be a következő védelmi lépcső, az előre beállítható négyjegyű azonosító, amelyet kifejezetten a testvérviszály elkerülésére építettek a P903i-be.

Ha már megtörtént a baj, és a telefon eltűnt, akkor sem kell kétségbe esni. Ha már a mobilszolgáltató vagy a rendőrség nem hajlandó a cellainformációk alapján elárulni a telefon tartózkodási helyét, segít a készülékbe épített gps, amely húsz-harminc méteres pontossággal képes belőni, merre van a telefon, és kezdődhet az önbíráskodás. Az EarthTimes szerint minderre azért van szükség, mert a japánok gyakran használják telefonjukat hitel- vagy készpénzkártyaként, így komoly veszteség érheti őket, ha eltűnik a mobil.

A P903i tervezője több apró, kifejezetten nőknek szánt szolgáltatást is zsúfolt a telefonba. Ezek közül az egyik legfontosabb a termékenységkijelző, amely - érzékenyen reagálva a Japánban tapasztalható, egyre csökkenő születésszámra - a menstruációs ciklus alapján figyelmezteti a tulajdonost a termékeny napok eljövetelére. Ha pedig "a hölgy nem kívánatos figyelemben részesül", elég megnyomnia egy erre rendszeresített pánikgombot, mire a telefon megcsördül, és beérkező hívást szimulál.