Valér
4 °C
8 °C

'Teleobjektív' a mobilra

2004.08.18. 10:45
Hongkongi weboldalakon megjelentek azok a házilagosnak tűnő kiegészítések, amelyek segítségével a mobiltelefon kamerája - kis túlzással - megtáltosodhat.
A mobiltelefonok kameráinak képességeit sokáig az alacsony felbontás korlátozta. A megapixeles készülékek megjelenése sem hozott igazi áttörést, hiszen a fénykép készítése során csak a készülék irányítása és a kioldógomb megnyomása maradt a felhasználóra. A legjobb esetben még a digitális zoommal lehet játszani, és a képszerkesztő programmal kiszabni a képből a kívánt részletet. #alt#

Szemüveget a kamerának

Ezt felismerve élelmes hongkongi kereskedők meglepő újítással álltak elő. A Brado kéziszámítógép-portál online üzletében apró lencséket kínálnak, amelyeket a mobiltelefon vagy a kéziszámítógép kamerája elé lehet tűzni.

A kiegészítő lencséket nem típus szerint gyártják, az univerzális kivitel tapadófelülettel ragasztható fel a készülékre. A kapható két készlet egyikében teleobjektív, softszűrő és kalidoszkóp lencse, a másikban makrolencse, torzító lencse és újfent kaleidoszkóp található.

Közeli vagy távoli

Az ígéretek szerint a teleobjektívként működő lencse segítségével a mobiltelefon által készített kép az eredeti felbontás másfélszeres nagyítása lesz. A makro-lencsével kisebb tárgyakról készíthető közeli felvétel.

A Brado 3-3 darabos készletei 18 dollárba kerülnek. Egyelőre nem tudni, hogy a lencsék Európába is eljutnak-e. Az online shop hitelkártyás vásárlás esetén 3 dolláros postaköltség fejében hajlandó elküldeni az árut.