Piroska
3 °C
4 °C

Mobilsugárzástól véd a farmer

2002.09.13. 11:30
A Levi's új nadrágján speciális, mobilsugárzást blokkoló anyagból készült zsebek találhatók, amelyek védik a nadrág viselőjét a mobiltelefon által kibocsátott sugárzástól. A cég nem állítja, hogy a mobiltelefonok károsak volnának az egészségre, csupán vásárlóik megnyugtatására dobták piacra az új nadrágot.
A Levi's olyan nadrágot tervezett, amelynek telefontartó zsebeit a mobilsugárzást leárnyékoló anyaggal bélelték, "az esetleges egészségügyi kockázat megelőzésére". A Dockers márkanév alatt forgalmazott S-Fit nevű férfinadrág jövőre kerül az európai boltokba - írja a ZDNet.

Az analóg mobil káros

A Levi's vállalat szerint a nadrág piacra dobásával a vásárlók aggályaira reagáltak, és nem kívánnak állást foglalni abban a vitában, amely a mobiltelefonok esetleges káros sugárzása körül zajlik. A kutatások egyelőre nem bizonyították egyértelműen, hogy a mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás káros az egészségre, ám egy augusztusban publikált svéd vizsgálat szerint az első generációs rádiótelefonok használóinál jóval nagyobb eséllyel fejlődhet ki agytumor, mint másoknál. A kutatók az NMT-rendszerű telefonokat hibáztatják, a GSM-készülékekről egyelőre nem akarnak nyilatkozni.

Nyolcszázmillió dolláros per

A tanulmányt perében bizonyítékként kívánja felvonultatni egy agytumoros amerikai eurológus, aki kártérítési pert indított a Motorola és nyolc másik távközlési vállalat ellen. A baltimore-i bíróságon benyújtott perirat avval vádolja a cégeket, hogy elmulasztották közölni a vásárlókkal, hogy a mobiltelefonok erős elektromágneses sugárzása rákot és más egészségkárosodásokat okozhat, Christopher Newman nyolcszázmillió dollárt követel a cégektől.

Gyerekeknek nem javasolják a mobilt

A brit kormány által felkért szakértői csoport tavalyi jelentése ellenzi, hogy a gyerekek mobiltelefont használjanak. A jelentés utal arra, hogy bár a mobiltelefon okozta veszélyeztetést érdemben még nem bizonyították, a tudományos felmérések, kutatások feldolgozásának eredményei 3-4 év múlva várhatók.

A brit kormány által felkért szakértői csoport a mobiltelefonok elővigyázatosabb és rövidebb idejű használatát javasolta. A kutatók szerint gyermekek számára biztonságosabb, ha csak SMS-eznek és a készüléket a fejüktől távol tartják, a kisfiúk pedig ágyékuk közelébe sem viszik a telefont.

A kihangosító hatékonyabb

A Financial Times által megkérdezett kutatók nem kívánták kommentálni a Dockers nadrágokba varrt mobilpajzsot, mivel a cég semmilyen technikai információt nem adott új termékéről. Egy korábbi angol vizsgálat szerint azonban a mobilpajzsok jobbára hatástalanok, helyettük kihangosítót érdemes használni azoknak, akik tartanak a telefon által kibocsátott sugárzástól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!