Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mobilsugárzástól véd a farmer

2002.09.13. 11:30
A Levi's új nadrágján speciális, mobilsugárzást blokkoló anyagból készült zsebek találhatók, amelyek védik a nadrág viselőjét a mobiltelefon által kibocsátott sugárzástól. A cég nem állítja, hogy a mobiltelefonok károsak volnának az egészségre, csupán vásárlóik megnyugtatására dobták piacra az új nadrágot.
A Levi's olyan nadrágot tervezett, amelynek telefontartó zsebeit a mobilsugárzást leárnyékoló anyaggal bélelték, "az esetleges egészségügyi kockázat megelőzésére". A Dockers márkanév alatt forgalmazott S-Fit nevű férfinadrág jövőre kerül az európai boltokba - írja a ZDNet.

Az analóg mobil káros

A Levi's vállalat szerint a nadrág piacra dobásával a vásárlók aggályaira reagáltak, és nem kívánnak állást foglalni abban a vitában, amely a mobiltelefonok esetleges káros sugárzása körül zajlik. A kutatások egyelőre nem bizonyították egyértelműen, hogy a mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás káros az egészségre, ám egy augusztusban publikált svéd vizsgálat szerint az első generációs rádiótelefonok használóinál jóval nagyobb eséllyel fejlődhet ki agytumor, mint másoknál. A kutatók az NMT-rendszerű telefonokat hibáztatják, a GSM-készülékekről egyelőre nem akarnak nyilatkozni.

Nyolcszázmillió dolláros per

A tanulmányt perében bizonyítékként kívánja felvonultatni egy agytumoros amerikai eurológus, aki kártérítési pert indított a Motorola és nyolc másik távközlési vállalat ellen. A baltimore-i bíróságon benyújtott perirat avval vádolja a cégeket, hogy elmulasztották közölni a vásárlókkal, hogy a mobiltelefonok erős elektromágneses sugárzása rákot és más egészségkárosodásokat okozhat, Christopher Newman nyolcszázmillió dollárt követel a cégektől.

Gyerekeknek nem javasolják a mobilt

A brit kormány által felkért szakértői csoport tavalyi jelentése ellenzi, hogy a gyerekek mobiltelefont használjanak. A jelentés utal arra, hogy bár a mobiltelefon okozta veszélyeztetést érdemben még nem bizonyították, a tudományos felmérések, kutatások feldolgozásának eredményei 3-4 év múlva várhatók.

A brit kormány által felkért szakértői csoport a mobiltelefonok elővigyázatosabb és rövidebb idejű használatát javasolta. A kutatók szerint gyermekek számára biztonságosabb, ha csak SMS-eznek és a készüléket a fejüktől távol tartják, a kisfiúk pedig ágyékuk közelébe sem viszik a telefont.

A kihangosító hatékonyabb

A Financial Times által megkérdezett kutatók nem kívánták kommentálni a Dockers nadrágokba varrt mobilpajzsot, mivel a cég semmilyen technikai információt nem adott új termékéről. Egy korábbi angol vizsgálat szerint azonban a mobilpajzsok jobbára hatástalanok, helyettük kihangosítót érdemes használni azoknak, akik tartanak a telefon által kibocsátott sugárzástól.