Fábián, Sebestyén
-1 °C
7 °C

Mobiltelefonon fut majd a Linux

2003.01.13. 16:14
Hat nagyvállalat is Linuxot futtató mobiltelefonok kifejlesztésén dolgozik - írja a News.com. A Texas Instruments processzorgyártó és a NEC elektronikai cég képviselői is megerősítették a hírt, hogy linuxos mobilok fejlesztésében működnek közre.
"Két telefongyártó is olyan GPRS-mobilokat dob még idén piacra, melyeken Linux fut" - nyilatkozta a News.com-nak az új telefonokba szánt processzorokat gyártó MontaVista Software marketingigazgatója, Scott Hedrick. Hedrick nem árulta el, mely cégekre gondol, de közölte, hogy nemcsak amerikai nagyvállalatok, hanem két ázsiai telefongyártó is beszáltt a linuxos telefonok fejlesztésébe.

Több cég, köztük MontaVista Software, a TimeSys, a Red Hat, a LynuxWorks és a Motorola is azon dolgozik, hogy a Linuxot alkalmazza az úgynevezett embedded (beágyazott) rendszerekben, mint például a mobiltelefonok és a szórakoztatóelektronikai cikkek.

Erős mezőny

A Linux komoly versenytársakkal mérheti össze képességeit a mobilok terén. A Symbian operációs rendszert fejlesztő kezdeményezést a legtöbb mobilgyártó, köztük a Nokia, a Motorola, a Samsung, a Siemens és a SonyEricsson is támogatja. Az első Symbiant futtató telefon már meg is jelent a piacon. A Microsoft Windows Powered Smartphone és Pocket PC Phone Edition telefonszoftverei, valamint a PalmSource operációs rendszere is egyre népszerűbb.

Más operációs rendszerekkel szemben a Linux nyílt forráskódú, ami egyszerre jelent előnyt és hátrányt az IDC elemzője, Keith Waryas szerint. A nyílt forráskódú operációs rendszerek olcsóbbak, több amerikai mobilszolgáltató azonban nem tartja a Linuxot elég biztonságosnak - mondta Waryas.