Sára, Márió
2 °C
6 °C

Szórakoztat és informál a Vodafone live!

2003.02.04. 12:30
Február harmadikától Magyarországon is elérhető a Vodafone új szolgáltatása a live. Lényege a mobilon folytatott kommunikáció személyesebbé tétele. A lehetőség bevezetésével a cég sokat áldozott a szórakoztatás oltárán. A szolgáltatás elsődleges célcsoportja a 18-25 éves városi, aktív társasági éltetet élő korosztály.
Ha valaki elkezdi böngészni az internetn a live! szolgáltatás mibenlétét, egy dologgal azonnal szembesül. Igen könnyen követhető grafikus menürendszer segíti az eligazodást. Itt érdemes megjegyezni, hogy a cég közlése szerint az ikonos útjelzőrendszer a Vodafone saját fejlesztése, azaz a nemzetközi tapasztalatok honi adaptációja.

Szórakozni márpedig szükséges

A kommunikáció gyorsaságára nem érdemes sok szót vesztegetni. GPRS, vagyis az elérhető legnagyobb sávszélességet használja. Ez egyébként jóval alatta marad a helyhez kötött böngészésnek, de sokkal meghaladja a korábbi vezeték nélküli tehnológiák gyorsaságát. Az ikonok meglehetősen célratörőek, akár funkcionális analfabéták is megbírkóznak a feladattal.

A cég elsősorban a szórakoztatásra helyezte a hangsúlyt, Kínálatban a letöltés, a chat, a játékok mind arra szolgálnak, hogy unalmas óráinkat el tudjuk ütni. Azt is érdemes tudni, hogy a menüpontok között akadnak átfedések. A letöltésnél éppúgy megtaláljuk a játékokat, mint a játékok menüben. Igaz az előbbi egyéb lehetőségeket is nyújt számunkra.

Itt találjuk a játékokat, képeket, és csengőhangokat is. A játékok és hangok letöltése viszonylag egyszerű. Gyakorlatilag három klikkből megszerezhetjük, amire vágyunk. A képek elmentése kissé bonyolultabb, így hasznosnak tűnik, hogy a Vodafone szamárvezetőt ad használatához.

Pont, pont vesszőcske

Talán a viszonylag kis képernyőméretből fakadóan akad egy-két hiányosság. A képernyő kicsinysége egyébként tényleg viszonylagos, hiszen jóval meghaladja a megszokott méreteket. No de vissza az alapproblémához. A játékok esetében már a letöltés előtt kapunk egy nyitóképet, segítségével - talán - könnyen el tudjuk dönteni, hogy szükségünk van-e rá. Nem így a képeknél és MMS-lehetőségekkel.

Mind a kettő esetében csak egy fájlnév, illetve egy piros pötty alapján kell döntenünk: letöltjük-e, vagy sem. Ez egyébként lassítja a telefon, illetve mondandónk személyre szabását. Ugyanakkor előny, hogy a GPRS átalánydíjas, így gyakorlatilag több száz képet is megnézhetünk, mielőtt bármelyiket bevállaljuk. Ha már a pénznél tartunk.

A csengőhangok és a játékok letöltése emeltdíjas szolgáltatás. Az előbbi bruttó 250, míg utóbbi bruttó 800 forintot kóstál. A hangoknál a cég azt ígérte, hogy műfajonként csoportosítja őket. Ezt részben teljesítette is, hiszen van dance, pop, filmzene, tv-sorozat-főcímzene, illetve klasszikusok kategória. Ezen felül azonban csak évszámok vannak: 70-es, 80-as, 90-es évek zenéje. Tudom, hogy ez csak a kákán is csomó, de nem feltétlenül segíti az eligazodást.

Gyors, pontos, megbízható

Azonban hiába színház az egész világ, nem minden a szórakozás. Ennek megfelelően a live!-nak hírszolgálatása is van. A menüpont jól struktúrált, könnyen kezelhető. Az aktuális hírek, a bulvárhírek, a filmvilág történései éppúgy elkülönített részben vannak, mint az iparág, vagy éppen a szerencsejátékok világának legfrissebb eseményei. Hogy mennyire gyors?

Pénteken 11:38-kor adta ki az Magyar Távirati Iroda az amerikai cyber biztonsági főnök lemondását, délben a Vodánál is elérhető volt a hír. Jelnelge egyébként csak szöveges fájlok elérhetőek. Az Index úgy tudja, hogy először képes, majd a későbbiekben videóval megerősített hírek is lesznek az oldalon.

A cég tervei szerint olyan hírügynökségeket kíván bevonni a munkába, mint a BBC, vagy a német Frankfurter Algemeine Zeitung. Úgy tudjuk, határainkon belül is folynak tárgyalások megbízható ügynökségekkel. Hogy ezeket a megállapodásokat mikor tudják majd tető alá hozni, azt ma még nem tudni, ám a médiamunkások, a napi pörgésben résztvevő emberek minden bizonnyal nagyon várják.