Donát
-4 °C
2 °C

Versenyhivatali vizsgálat a mobilcégek ellen

2001.12.14. 12:03
A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa vizsgálatot rendelt el annak megállapítására, hogy a mobiltelefon-szolgáltatók versenysértő díjakat kérnek-e a vezetékes hálózatból mobilra irányuló hívások végződtetéséért a helyi telefontársaságoktól.
A helyi koncessziós társaságok (LTO) szövetsége még az év tavaszán fordult a versenyhivatalhoz, szerinte ugyanis meghaladja az indokoltat az a körülbelül 37 forint, amit a mobiltelefonos cégek percenként beszednek a hálózatukba történő végződtetésért. A 37 forint annál is lényegesen több, mint amit a mobilcégek egymást közötti forgalmukban a végződtetésért kapnak.

Az LTO-szövetség szerint ez a helyzet lehetőséget teremt a mobiltársaságoknak arra, hogy saját csomagjaikat finanszírozzák, s ezzel tovább erősítsék piaci pozíciójukat, gyengítve a vezetékes szolgáltatók (főként az LTO-k) szerepét. A versenyhivatal korábban nem rendelt el vizsgálatot, részben arra hivatkozva, hogy folyik a mobiltelefon-társaságok átfogó vizsgálata.

A versenyhivatal elutasító döntését a szövetség megfellebbezte, a versenytanács helyt adott ennek és elrendelte a vizsgálatot. A szövetség tagjai azt várják az eljárástól, hogy december 23-ra, a távközlési piacnyitás kezdetére megszűnjön a versenysértő magatartás, és az árat objektív módon állapítsák meg.