Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Évi ötmillió madarat ölnek meg a mobiltornyok

2008.09.05. 20:19
Az állatvédők a kommunikációs tornyoktól féltik a madarakat, az amerikai hatóságok hajlanak arra, hogy madárbaráttá tegyék a gyilkos tornyokat.

Állatvédő szervezetek kutatásai szerint csak Amerikában évi ötmillió madár pusztul el úgy, hogy éjjel nekirepül a mobil-, vagy más kommunikációs hálózatok átjátszótornyainak. A legveszélyesebbek ilyen szempontból a több száz méter magas hagyományos rádió-, tévétornyok, átjátszó állomások, a mobiltornyok inkább a puszta számuk miatt nyomnak sokat a latban. A fő gond az, hogy ezek a tornyok általában elhagyatott területeken, kivilágítatlanul állnak éjjel, a madarak pedig egyszerűen nem veszik észre, és nekiütköznek repülés közben.

Bár a különböző tanulmányok szerzőinek véleménye megoszlik abban, hogy az áldozatok száma valójában mennyi, abban egyetértenek, hogy a jelenség valós fenyegetés a madarak számára.

A Federal Communications Commission (szövetségi kommunikációs bizottság) most megállapodott az állatvédőkkel, hogy megvizsgálja, hogyan tehetnék madárbarátabbá a több százezer amerikai kommunikációs tornyot. A tanulmányok szerint egy egyszerű éjjeli kivilágítás a századára csökkentheti a torony áldozatainak számát, ami a legveszélyesebb, 300 méternél magasabb tornyok esetén évi háromezernél is több madarat, köztük esetenként védett, és a kihalás szélén álló fajokat is jelenthet.

Nem minden érintett ért egyet a természetvédőkkel, a 24 ezer tornyot üzemeltető Crown Castle cég például kijelentette, hogy a tanulmányok eredményei megalapozatlanok és hiányosak, és nem óhajtják átépíteni a tornyaikat.