Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Évi ötmillió madarat ölnek meg a mobiltornyok

2008.09.05. 20:19
Az állatvédők a kommunikációs tornyoktól féltik a madarakat, az amerikai hatóságok hajlanak arra, hogy madárbaráttá tegyék a gyilkos tornyokat.

Állatvédő szervezetek kutatásai szerint csak Amerikában évi ötmillió madár pusztul el úgy, hogy éjjel nekirepül a mobil-, vagy más kommunikációs hálózatok átjátszótornyainak. A legveszélyesebbek ilyen szempontból a több száz méter magas hagyományos rádió-, tévétornyok, átjátszó állomások, a mobiltornyok inkább a puszta számuk miatt nyomnak sokat a latban. A fő gond az, hogy ezek a tornyok általában elhagyatott területeken, kivilágítatlanul állnak éjjel, a madarak pedig egyszerűen nem veszik észre, és nekiütköznek repülés közben.

Bár a különböző tanulmányok szerzőinek véleménye megoszlik abban, hogy az áldozatok száma valójában mennyi, abban egyetértenek, hogy a jelenség valós fenyegetés a madarak számára.

A Federal Communications Commission (szövetségi kommunikációs bizottság) most megállapodott az állatvédőkkel, hogy megvizsgálja, hogyan tehetnék madárbarátabbá a több százezer amerikai kommunikációs tornyot. A tanulmányok szerint egy egyszerű éjjeli kivilágítás a századára csökkentheti a torony áldozatainak számát, ami a legveszélyesebb, 300 méternél magasabb tornyok esetén évi háromezernél is több madarat, köztük esetenként védett, és a kihalás szélén álló fajokat is jelenthet.

Nem minden érintett ért egyet a természetvédőkkel, a 24 ezer tornyot üzemeltető Crown Castle cég például kijelentette, hogy a tanulmányok eredményei megalapozatlanok és hiányosak, és nem óhajtják átépíteni a tornyaikat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!