Olivér
5 °C
8 °C

Tetvészkedés telefonon

2002.01.01. 10:54
Brit kutatók szerint a kapcsolattartás és -építés tekintetében a mobiltelefonon folytatott csevegés nagyban hasonlít a majmok köreiben elterjedt közösségi kurkászáshoz.
Az oxfordi társadalomkutató intézet antropológusai kutatásaik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a csevegés és a tetvészkedés a két közösség tagjainak életében hasonló feladatokat lát el. Véleményük szerint az emberek a mobiltelefonok, a majmok pedig a közösségi kurkászás segítségével tartják "fajtársaikkal" a kapcsolatot, oldják meg problémáikat és kötnek barátságot.

Kate Fox, a kutatóintézet egyik munkatársa kiemelte: a csevegés nem haszontalan időtöltés, hanem szerves része evolúciós fejlődésünknek. "Az emberi beszéd részben azért fejlődött ki, hogy lehetőséget adjon számunkra a kapcsolattartásra, csevegésre. A maroktelefonok ezt a létfontosságú tevékenységet tovább erősítik és hangsúlyozzák, lehetővé téve, hogy az ember bármikor, bárhol, bármilyen körülmények között kapcsolatban tudjon lépni társaival" - fejezte be a BBC-nek tett okfejtését Fox.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?