Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Idegesítik a mobilosokat a bonyolult készülékek

2003.06.10. 12:23
Kapcsolódók (15)
Az aacheni műszaki főiskola kutatói szerint komoly igény mutatkozik az egyszerűbb mobiltelefonokra. Az idősebb felhasználók gyakran azért zárják ki az életükből a telefont, mert frusztrálja őket a készülékbe zsúfolt funkciók bonyolult használata. A gyerekek viszont nem adják fel, és hamar elsajátítják a bonyolult készülékek kezelését.
A legújabb fejlesztésű, rengeteg funkciót kínáló mobiltelefonok kezelése a felnőttek számára gyakran zavarosnak és riasztónak tűnik. Erre a megállapításra jutottak az aacheni rajna-vesztfáliai műszaki főiskola kutatói, miután teszteket végeztek mintegy 900, különböző korcsoportot képviselő tesztszeméllyel.

A menük és almenük labirintusában, zavaros funkciójelzések és a többszörös értelmű billentyűk között a felhasználó gyakran végkép elveszíti a fonalat.

A gyerekek kihívásnak tekintik

A készülékek kezelésével még a gyerekeknek is problémái akadtak, jelentette ki a dpa-nak Martina Ziefle pszichológus. Viszont az idősebb felhasználókkal ellentétben bennük rendkívüli a motiváció, hogy megoldják a problémákat. Kitartó próbálkozással rendszerint képesek voltak elérni a kitűzött célt.

Még akkor is, ha a menük sorában lépkedve többször zsákutcába jutottak, tévedhetetlenül folytatták a próbálkozást. "A gyerekek számára nem olyan tragikus, ha valamit eltévesztettek. Addig kísérleteznek, amíg végül sikerrel jártak" - mondta Martina Ziefle.

Az idősek inkább kizárják az életükből

Teljesen másként reagálnak viszont a 45 és 60 év közötti felhasználók. A kutatónő szerint közülük sokan mérgükben és a frusztráció miatt mondanak le a mobiltelefonról.

"Egészen kereken fogalmaznak: nem akarják ezt a rengeteg funkciót. A középkorú felhasználóknak teljesen másmilyen telefonra van szükségük, mégpedig olyanra, amivel telefonálni lehet" - mondta Martina Ziefle.

Megvolna az igény a fapadosra

Minél finomabb elágazásokra tagolódnak a menük és almenük, annál inkább fenyeget azzal a rendszer, hogy a használója számára kaotikus labirintussá válik.

Egyébként a felmérés szerint a német egyetemisták is csak négy fontos funkciót használnak: az ébresztőórát, a játékokat, az SMS-t és a telefonálást.

"Nyilvánvaló, hogy a gyártók hamarosan felismerik az egyszerűbb mobiltelefon iránti komoly igényt" - vonta le a megállapításait a kutatónő.